Wzory redukcyjne
Piotruś: sin
2785 + sin
2155 − tg198 x tg108 =
= sin
2(90 x 8 + 65) + sin
2(90 + 65) − tg(90 x 2 + 18) x tg(90 x 1 + 18) =
= sin
265 + cos
265 − tg18 x ctg18 = ...
Proszę o pomoc bo nie umiem

Gdzie są ewentualne błędy i co dalej? To się jakoś redukuje?
18 kwi 11:03
18 kwi 11:05
Piotruś: A no tak. Ślepy jestem. To coś mi się pochrzaniło jeszcze bo w odpowiedziach jest 2, ale to
pewnie z tymi minusami. Tak czy siak dzięki.
18 kwi 11:10
Piotruś: A co jest tutaj źle:
cos 210 x ctg390 − sin 405 x cos675=
= cos (90 x 2 + 30) x ctg (90 x 4 + 30) − sin(90 x 4 + 45) x cos (90 x 7 + 45)=
= cos 30 x ctg30 − sin45 x sin45= ...
No i dalej mi wychodzi z tego 2,5 a powinno być "−2"
18 kwi 11:18
Kaja: cos2100=cos(1800+300)=−cos300
w trzeciej ćwiartce cosinus jest ujemny
18 kwi 11:21
Piotruś: A Ci wyszło 2 potem? Bo mi "−2,5"
18 kwi 11:29
Piotruś: *tzn "−2" , tak jest w odpowiedziach
18 kwi 11:38
Kaja: sin27850+sin155−tg1980*tg1080=sin2(2*3600+650)+sin2(900+650)−
−tg(1800+180)*tg(900+180)=sin2650+cos2650−tg180*(−ctg180)=1+tg180*ctg180=1+1=2
18 kwi 11:39
Piotruś: ale chodziło mi o ten drugi przykład
18 kwi 11:44
Piotruś: Czy jest jakiś wzór do trygonometrii, który pozwalałby coś zrobić z ctg40 x ctg50?
18 kwi 12:05
Kaja: cos210
0*ctg390
0−sin405
0*cos675
0=cos(180
0+30
0)*ctg(360
0+30
0)−sin(360^
0+45
0)*cos(360
0+315
0)=
| | √3 | | √2 | |
=−cos300*ctg300−sin450*cos3150=− |
| *√3− |
| *cos(3600−450)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | √2 | |
=− |
| − |
| *cos450=−1,5−0,5=−2 |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 12:05
Kaja: tgα*ctgα=1 oraz ctg(900−α)=tgα
ctg400*ctg(900−400)=ctg400*tg400=1
18 kwi 12:07
Piotruś: Dziękuję ci bardzo. Powinnaś zgarniać za to kasę
18 kwi 12:12
Kaja: Cieszę się, że Ci pomogłam
18 kwi 12:14