Wzór ogólny funkcji
MsDX: Czy ktoś wie jak udowodnić ( nie wprost ) dlaczego w rónaniu ogólnym prostej A i B nie mogą być
równocześnie zerem czyli:
Ax + By + C = 0
A
2 + B
2 ≠ 0
Wzory są na stronie
1213
17 kwi 21:07
17 kwi 21:39
PW: To chyba oczywiste, bo gdyby obie liczby A i B były zerami, to równanie miałoby postać
C=0,
czyli byłoby zdaniem fałszywym dla C≠0, a prawdziwym dla C=0, ale nie określającym żadnej
zależności między x i y (nie opisywałoby żadnego zbioru na płaszczyźnie).
18 kwi 00:08