Reszta z dzielenia wielomianów.
szapoba: Wielomian w(x) z dzielenia przez wielomian p(x)=x2+x−2 daje resztę x+1. Jaką resztę daje
wielpmian w(x) z dzielenia przez x+2?
17 kwi 17:32
PW: x2+x−2=(x+2)(x−1), jeżeli więc napiszesz z definicji − co znaczy, żw W(x) podzielony przez
(x+2)(x−1) daje resztę (x+1), to może będzie coś widać.
17 kwi 17:58
szapoba: Próbowałam to rozpisać tak:
W(x)=(x+2)(x−1)*q(x)+x+1
Ale niewiele mi to dało, nadal nie wiem, co z tym zrobić.
17 kwi 20:51
PW: Reszta z dzielenia W(x) przez (x+2) jest równa W(−2)
18 kwi 00:54
18 kwi 00:59