wielomiany, bezout
Perpetuo: wielomian w(x) z dzielenia przez wielomian p(x)=x2+x−2 daje resztę x+1. Jaką resztę daje
wielomian w(x) z dzielenia przez x+2.
z tego co wiem to można to rozwiązać bezoutem... ale robię ten przykład z koleżanką już którąś
godzine i nic... :<
17 kwi 22:22
Perpetuo: a może jednak ktoś ?
17 kwi 22:40
Basia:
zauważ, że x2+x−2 = (x−1)(x+2)
W(x) = Q(x)*(x−1)(x+2) + x+1
no to już chyba widać jaką resztę dostajesz dzieląc przez (x+2)
17 kwi 22:47
Perpetuo: no ale tu nie o to chodzi czy "widać" tylko jak to rozpisać bo tu mam problem
17 kwi 22:56
Eta:
Dokończ ,to co napisała Basia
W(−2)= Q(−2)(−2−1)(−2+2) + (−2)+1= 0 −1= −1=R
17 kwi 23:05
Perpetuo: czyli −1=0 czyli to −1 to reszta... ale co z w(1) ? wtedy by ta reszta wychodziła 2 ... nie
ogarniam...
17 kwi 23:08
Basia:
reszta z dzielenia przez x2+x−2 może być liczbą lub dwumianem postaci ax+b
i jest R(x) = x+1
natomiast reszta z dzielenia przez x+2 musi być liczbą (wielomianem stopnia 0)
czyli = −1
sprawdź sobie na takim przykładzie
W(x) = (x2+x−2)x + x+1 = x3 + x2 −x + 1
dzielimy przez x2+x−2 i mamy
x3+x2−x+1 = (x2+x−2)x + x+1
dzielimy przez x+2 i mamy
x3+x2−x+1 = (x+2)(x2−x+1) −1
reszta z dzielenia przez wielomian P(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej n−1
17 kwi 23:45