Uproszczenie
Pierwiastek: Witam!
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przebiega uproszczenie z np: x
2− x − 20 na: (x+4)(x−5) ?
Byłabym bardzo wdzięczna
17 kwi 16:31
17 kwi 16:33
Pierwiastek: Nie ma nic tam takiego. Przeczytałam wszystko z funkcji kwadratowej
17 kwi 16:39
bezendu: jak to nie ma

Δ=b
2−4ac
Δ=1−4*1*(−20)
Δ=81
postać iloczynowa
y=(x−x
1)(x−x
2)
y=(x−(−4))(x−5)
y=(x+4)(x−5)
17 kwi 16:55
PW: Praktycznie robi się to w pamięci. Próbujemy, czy nie ma pierwiastków całkowitych (jest to
niczym nie uzasadnione przypuszczenia, ale nikt nam tego spróbowania nie broni). Przy pewnej
wprawie widzimy, że może to będą 4 i 5 z odpowiednimi znakami (bo 4•5=20). Kto ma mieć plus, a
kto minus? − minus ma mieć ta większa, bo iksów jest −1. Piszemy (x+4)(x−5), a kto nie wierzy,
niech sprawdzi.
Śmiało możesz na maturze napisać "widać, że x2−x−20=(x+4)(x−5)" − nikt tego nie może
zakwestionować − kto nie wierzy, niech sprawdzi, że zacytuję ponownie swojego Nauczyciela.
17 kwi 19:20