matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
direkt:
Katy ostre trapezu maja miary α i β , a pole tego trapezu jest rowne P . Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego ten trapez
1
wiem ze r=
h i chyba powinnam to wyliczyc z funkcji tryg , ale nie umiem znalezc danych
2
z ktorych moglabym policzyc
proszeeee o pomoc , z gory dziekuje
17 kwi 11:27
aniabb:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
17 kwi 11:35
direkt:
dzieki
17 kwi 11:37
aniabb:
skoro a+b=c+d
P
więc r=
2(c+d)
oraz c=2r/sinα i d =2r/sinβ
P
zatem r=
2(2r/sinα+2r/sinβ)
P
r
2
=
4(1/sinα+1/sinβ)
17 kwi 11:38