Dominik: https://matematykaszkolna.pl/forum/199290.html
moglby ktos zerknac na moje rozwiazanie? wiem, ze jest bledne, bo latwo podstawic np k = 2 i
widac, ze nie jest to prawda. jednak obilo mi sie o uszy, ze jesli iloczyn i suma dwoch liczb
sa liczba calkowita to te liczby naleza do zbioru liczb calkowitych. nie jest to prawda?
16 kwi 23:30
Cusack: wzory Viete'a można stosować gdy jest pewność, że równanie ma 2 pierwiastki − tutaj nie mamy.
Być może dlatego to nie działa.
16 kwi 23:46
Dominik: wg tego co mowisz wszystkie zadania z parametrem wymagajace wzorow viete'a bylyby bzdurne, bo
wzory viete'a by nie dzialaly. tak nie jest.
16 kwi 23:48
16 kwi 23:51
Dominik: dlatego tez dorzucilem w nastepnym poscie warunek Δ > 0. o to samo chodzilo w tym zadaniu z
matematyka.pl.
16 kwi 23:55
Cusack: sory, spojrzałem tylko na 1 od góry
16 kwi 23:57
Dominik: pomysl z tym, ze pierwiastki sa calkowite, gdy
√Δ∊ℂ rowniez wydaje mi sie bzdurny. o ile
tutaj to jest prawda, bo sa wspolczynniki ladnie sie skracaja to np istnieje kontrprzyklad dla
tej tezy
4x
2 − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
x = |
| v x = − |
| , x1, x2∉ℂ |
| | 2 | | 2 | |
Δ = 16 ⇒
√Δ = 4∊ℂ
ale odwoluje pomysl ze wzorami viete'a.
√2 + (−
√2) = 0
√2 *
√2 = 2
a nie sa to liczby calkowite.
17 kwi 00:04
Dominik: ma ktos moze jakis konkretny sposob na to zadanko? ciezko rowniez udowodnic, ze √Δ jest
calkowity tylko dla k = 1, a przynajmniej ja nie mam na to pomyslu.
17 kwi 00:05
Cusack: w oryginalnym rozwiązaniu jest, że √Δ∊c
17 kwi 00:07
Cusack: i dalej:
4k2−3=m2
(2k−m)(2k+m)=3
k,m≥0 więc jedynym możliwym rozw. jest
2k−m=1
2k+m=3
k=1
17 kwi 00:09
Dominik: i dopiero to do mnie przemawia.

dziekuje.
17 kwi 00:11
Cusack:
17 kwi 00:12
Dominik: choc nie do konca. wg mnie nalezaloby jeszcze sprawdzic czy dla k = 1 aby na pewno pierwiastki
sa calkowite, bo jak wyzej napisalem sam fakt calkowitego pierwiastka z delty nie gwarantuje
nam calkowtych pierwiastkow. ale to juz nic trudnego.

dobranoc!
17 kwi 00:15
Cusack: tak, trzeba by sprawdzić.
bo pierwiastki
mogą, ale jak mówisz − nie muszą być całkowite, jeżeli, a nawet wtedy i
tylko wtedy, gdy
√Δ∊C.
Fajne zadanie−takie niematuralne
17 kwi 00:22