Powtórka przed maturą (Świda, Kurczab), Strona 55 zadanie 22
Koziorożec: Dobry wieczór ^^
Poproszę o rozwiązanie takowej nierówności:
23 całość do potęgi: 1 x+2 jest ≤ 278
Istotę rozwiązywania tego rozumiem; należy doprowadzić obydwie strony do tych samych podstaw, a
potem wyliczyć x znajdujący się w potęgach.
Niestety − moja odpowiedź ( x ≥ 2 ) jest niekompletna wg. odpowiedzi podanych w książce.
Bardzo bym prosił o rozwiązanie krok po kroku z komentarzem.
16 kwi 19:38
Saizou : | | 2 | | 27 | |
( |
| )1/x+2≤ |
| zał: x+2≠0 → x≠−2 |
| | 3 | | 8 | |
| 1 | | 2 | |
| ≥−3 /(x+2)2 (zmieniam znak bo funkcja y=( |
| )x jest malejąca) |
| x+2 | | 3 | |
1(x+2)≥−3(x+2)
2
x+2≥−3(x
2+4x+4)
x+2≥−3x
2−12x−12
−3x
2−13x−14≤0
Δ=169−168=1
| | 7 | |
x∊<− |
| :−2) otwarty bo 2 wypada z dziedziny |
| | 3 | |
16 kwi 19:46
Eta:
założenie: x≠ −2
| 1 | |
| ≥ −3 , bo funkcja wykładnicza jest malejąca |
| x+2 | |
(3x+7)(x+2) ≥0 ......... dokończ....
16 kwi 19:46
Eta:
Po co te "delty" ?
16 kwi 19:48
Saizou : bo lubię
16 kwi 19:49
Eta:
@
Saizou ......... popraw odp! ( bo matura ....... tuż, tuż
16 kwi 19:50
Saizou : jaka matura dopiero "za rok hej matura"
16 kwi 19:52
Eta:
dla
Saizou <
Δ > zamiast
16 kwi 19:53
16 kwi 19:55
Saizou : ale czerwona

taka soczysta i trójkątna
16 kwi 19:55
Saizou : oczywiście co do odpowiedzi to po poprawce
16 kwi 19:59