Dana jest funkcja f(x)= 3^x
Antek: Dana jest funkcja f(x)= 3x
a) naszkicuj wykres funkcji f(x−2)
b) naszkicuj wykres funkcji f(x)+3
Pomoże ktoś ? jak to zacząć i co dalej robić ? Pozdrawiam
16 kwi 18:46
Krzysiek:https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/2350.html do przerobienia tam zadania
No to z 1 linku masz dla a) jesli f(x)=3x to f(x−2)=3x−2 czyli wkres f(x)=3x przesuwasz
o 2 jednostki w ........... wzdluz osi OX
Teraz b) to teraz jesli f(x)=3x to f(x)+3=3x+3 to wykres funkcji f(x)=3x przesuwasz o 3
jednostki w gore czy w dol wzdluz osi Oy ? Wiec narysuj te funkcje