Witam. Bardzo bym prosił o rozwiązanie takiej nierówności ;)
Maciek: cosx ≥−1/2
Chodzi mi tym sposobem graficznym, bo mi wychodzi x∊<−pi/3 +2kpi,pi/3 +2kpi>
a w odpowiedziach jest x∊<−2/3pi+2kpi,2/3pi+2kpi>
Dlaczego?
16 kwi 18:08
Maciek: prosze mi pomóc jak najszybciej, zalezy mi na czasie
16 kwi 18:56
Maciek: no wescie mi pomóżcie bardzo mi to potrzebne
16 kwi 19:31
Maciek: no nie mówcie że nikt tego nie umie ..
16 kwi 20:25
16 kwi 20:29
Maciek: yy no niestety to mi nic nie mówi ;>
16 kwi 20:30
Dziabong: Twoje rozwiązanie było by poprawne jakbyś miał 1/2. Zobacz jeszcze raz, że tam jest −1/2.
16 kwi 20:31
krystek: | −1 | |
| =−cos60=cos(180−60)=cos120 pomyśl |
| 2 | |
16 kwi 20:35
Maciek: no właśnie sprawdzałem 5 razy i dalej mi to samo wychodzi, bo to jest tak że x1=x0 + 2kpi lub
x2=−x0 +2kpi a x0=−pi/3
dobrze myśle?
16 kwi 20:35
Maciek: no właśnie sprawdzałem 5 razy i dalej mi to samo wychodzi, bo to jest tak że x1=x0 + 2kpi lub
x2=−x0 +2kpi a x0=−pi/3
dobrze myśle?
16 kwi 20:35
Maciek: ale no my takim sposobem jak ty nie robilismy jak ty piszesz krystek, wiec nie za bardzo wiem
ocb
16 kwi 20:37
krystek: | | 1 | |
Popatrz na wykres dla jakich kątów cosx=− |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
Odp gdy kąt x jest większy od −120st(− |
| π ) i mniejszy od 120st ( |
| π) i |
| | 3 | | 3 | |
uwzględniasz okresowośc.
16 kwi 20:49
Maciek: no tak juz wiem o co chodzi, ale jak to zapisać w tym moim równaniu za x0 co przyjąć?
16 kwi 21:31
krystek: To jest nierównośc
| | 2 | | 2 | |
x∊<− |
| π+2kπ, |
| π+2kπ> |
| | 3 | | 3 | |
16 kwi 21:34