funkcja kwadratowa, najmniejsza i największa wartość w przedziałach
kldszt: Oblicz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej: f(x)= x2 − 6x + 5
w każdym z przedziałów:
a) <2,5>
b)<5,6>
16 kwi 18:06
16 kwi 18:17
kldszt: czyli po prostu np. w przykładzie a) podstawiam pod x 2, potem 3, potem 4, potem 5 i patrze
która jest największa, a która najmniejsza?
16 kwi 18:20
kldszt: czy ten przedział to przedział rozwiązań?
16 kwi 18:21
Tomek:

widze ze chyba nie skumałeś...
to ci wytłumacze:
liczysz wierzchołek:
W=(p, q)
W=(3, −4)
sprawdzasz czy wierzchołek należy do danego przedziału:
przedział z podpkt a:
widac ze należy bo p∊<2, 5>
popatrz na równanie kwadratowe:
ramiona skierowane do góry a wiec najmnejszą wartosc przyjmuje w wierzchołku (rysunek
schematyczny to nie ma co na nim polegac

teraz jak widac największa wartosc przyjmuje dla 2 lub 5
liczysz f(2) i f(5)
która wartosc jest wieksza to jest właśnie wartosc najwieksza.. kumasz

troche inaczej bd w b bo W nie należy do przedziału
16 kwi 18:35
kldszt: aaaa rozumiem


wielkie dzięki


geniusz

a w b najmniejsza bedzie po prostu 5 a
najwieksza 6?
16 kwi 18:40
Tomek: no musisz przeliczyc i która bedzie wieksza a która mniejsza... ciesze sie ze pomogłem
16 kwi 18:42