zadanie
wiesia: rozwiaz nieròwnosc.
−x
2+10x−25≥0
Δ=10
2−4*(−1)*(−25)=100−100=0
Δ=0
x1=−b/2a
x1=5
jedno miejsce zerowe=5


?
czy tak ma wygladac rozwiazanie?
16 kwi 16:11
chuj na kaczych łapach: to jest −(x−5)2≥0
dobrze
16 kwi 16:12
123: Tak. Albo prościej:
−(x2 − 10x + 25)≥0
−(x−5)2≥0
16 kwi 16:13
wiesia: 123:


jak ty to zrobiles


?,mozesz mi to pokazac na przykladzie x
3>9x

? NIE UMIE TAK
RATUNKU!
powiedz jak ty to zrozumiales/las.
16 kwi 16:19
Dominik: x3 − 9x > 0
x(x2 − 9) > 0
x(x − 3)(x + 3) > 0
16 kwi 16:21
wiesia: Dominik!ale skad ty wiesz,ze to tak ma byc?gdzie ty to widzisz bo wiem,ze nie ma tutaj wzoru..a
niekt`re mam takie trudne zadanie np,z ulamkiem..
16 kwi 16:23
Dominik: pierwsze przeksztalcenie chyba zrozumiale − przerzucilem 9x na lewa strone
drugie − wylaczylem wspolny czynnik x przed nawias.
trzecie − wzor skroconego mnozenia a2 − b2 = (a − b)(a + b)
16 kwi 16:24
wiesia: no jak mi to tak rozpisales to jest proste jak parasol!wielkie dzieki,teraz ja spròbuje mam
nadzieje ze wszystko tak mi pòjdzie prosto jak tobie mòj przyklad,WIELKIE DZIEKI

!
16 kwi 16:29
Dominik: w razie problemow pisz
16 kwi 16:33
wiesia: (x+4)
2<5(x+14)
(x+4)
2<5x+70
x
2+2*x*4*4
2<5x+70
x
2+8x+16<5x+70
x
2+8x+16−5x−70<0
x
2+3x−54<0
Δ=−207
Δ<0 nie ma rozwiazania.
DOMIKIK

?co powiesz na to?pewno zle cos...
16 kwi 16:34
wiesia: Dominik.
16 kwi 16:35
Dominik: Δ = 32 − 4 * 1 * (− 54) = 225 = 152
lub
ze wzorow viete'a zauwazasz, ze 6 * (− 9) = −54 i 6 − 9 = 3, zatem x = 6 v x = −9
lub mozna jeszcze grupowac
16 kwi 16:38
123: Źle Δ policzona.
Δ=b2 − 4ac = 32 − 4*1*(−54)
16 kwi 16:38
wiesia: ups. no faktycznie!dzieki.a tak opròcz tego bledu przy delcie to dobrze rozpisalam?
16 kwi 16:42
chuj na kaczych łapach:
16 kwi 16:44
Dominik: do momentu liczenia Δ jest ok
16 kwi 16:45
wiesia: dzieki.
16 kwi 16:53
16 kwi 17:06
wiesia: x1=−9 x2=−6
18 kwi 23:43
michał: kurwa nie rozumiem tych skurwiałych zadan
16 mar 11:12