Bardzo prosze o pomoc potrzebuję tego na dziś
Agata: 1. Wykaż że ciąg jest malejący an= 6−2n/ 3
2. Suma wyrazów ciągu wynosi. 20+21+22+23+...135+136
3. Ile wyrazów ciągu jest nieujemnych. an= −nkwadrat−7n−6
4. Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 20 km, a w ciągu każdej następnej godziny
odcinek o 0,75 km krótszy od poprzedniego. Jaką drogę pokonał rowerzysta, jeśli w ostatniej
godzinie przejechał 17 km.
16 kwi 15:48
16 kwi 16:00
Osxx: drobny błąd: S5
16 kwi 16:01
Agata: 1. Wykaż że ciąg jest malejący an= 6−2n/ 3
2. Suma wyrazów ciągu wynosi. 20+21+22+23+...135+136
3. Ile wyrazów ciągu jest nieujemnych. an= −n2−7n−6
4. Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 20 km, a w ciągu każdej następnej godziny
odcinek o 0,75 km krótszy od poprzedniego. Jaką drogę pokonał rowerzysta, jeśli w ostatniej
godzinie przejechał 17 km.
16 kwi 16:01
Agata: Co mam wstawić za an?
16 kwi 16:05
Osxx: Masz wzór podany w linku, który dałem.
a
n=a
1+(n−1)r
a
5=a
1+nr−r
a
5=20−3
a
5=17
16 kwi 16:09
Osxx: 3. nierówność −n2−7n−6≥0, dasz radę?
16 kwi 16:18
Agata: Rozwiąże i podam tu przedział do sprawdzenia, dobrze?
16 kwi 16:20
Osxx: Ok
16 kwi 16:22
Agata: <−6, −1>
16 kwi 16:28
Osxx: tak, zatem liczby całkowite to {−6,−5,−4,−3,−2,−1} = mamy 6 liczb nieujemnych
coś mi nie pasuje... masz podane odpowiedzi?
16 kwi 16:36
Agata: Nie mam prawidłowej jednak jest to zadanie zamknięte i alternatywne odpowiedzi to
A.3
B.4
C.5
D.6
16 kwi 16:38
Osxx: a więc odpowiedź D.
16 kwi 16:39
Agata: Bardzo dziękuję
16 kwi 16:40
Osxx: Źle napisałem, miało być "mamy 6 wyrazów nieujemnych"

Wybacz, że tak wolno, ale choruję. Zaraz podpowiem Ci co z zad. nr 2
16 kwi 16:42
Agata: Jasne nic się nie dzieje i tak jestem wdzięczna
16 kwi 16:44
Osxx: 2.
od 20 do 136 mamy 117 wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego o różnicy 1, zatem
a1=20, r=1, n=117
S117=?
ten sam wzór co wcześniej
16 kwi 16:50
Osxx: Arghhhh.... S17
16 kwi 16:51
Agata: 9126
16 kwi 16:54
Agata: tzn Sn 9126
16 kwi 16:55
Osxx: Tak. Do tego zadania też masz alternatywne odpowiedzi? Mam nadzieję że nie popełniliśmy błędów
16 kwi 16:57
Agata: Tak i ta odpowiedź jest wśród nich także chyba wszystko ok
16 kwi 16:59
Osxx: a rozumiesz czemu tych wyrazów jest 117? niektórzy wypisują wszystkie i liczą...
16 kwi 17:01
Agata: No nie rozumiem ale jestem w klasie maturalnej i moja przygoda z matematyką się już kończy na
szczęście. Wierzę na słowo, że tyle ich jest

Na studiach nie będę już miała do czynienia z
ciągami także moją życiową ambicją nie jest odkrycie ich sekretów
16 kwi 17:03
Osxx: Na maturze Ci nie podpowiem, więc korzystaj

.
Np. mamy wyrazy od 2 do 5, czyli {2,3,4,5} = 4 wyrazy, niektórzy by policzyli 5−2 i koniec, ale
to wychodzi 3. 3≠4
oznaczmy x=5, y=2, n=liczba wyrazów
n=x−y+1. Taki prosty wzór zawsze się przyda
Pozdrawiam
16 kwi 17:06
Agata: Dziękuję
16 kwi 17:09