funkcja logarytmiczna
marek: Do wykresu funkcji f(x)=ax należny punkt (log23,9)
a) Oblicz a
9=alog23
32=alog23
log23=2
log23=22
czy ja dobrze robię? jak sie za to zabrać ?
jak sie za to zabrać ?
16 kwi 11:11
irena_1:
alog23=9
log23*log2a=log29
log23*log2a=log232
log23*log2a=2log23
log2a=2
a=4
16 kwi 11:17
aniabb: 9=alog23 obustronnie log2
log29=log2alog23
2log23=log2a * log23
2=log2a
a=22=4
16 kwi 11:18
marek: trochę nie rozumiem jak wyszłaś do takiego rozwiązania
log23 * log2a= log29
tutaj ten log23 jest w wykładniku liczby "a" a się nagle zrobiło mnożenie z tego
16 kwi 11:26
16 kwi 11:27
marek: ok już rozumiem wielkie dzięki dla was Drogie Panie
16 kwi 11:27
16 kwi 11:27
marek: Pozdrawiam
16 kwi 11:28
marek: aniabb− tego mi było trzeba bardzo dziękuję za pomoc
16 kwi 11:28
marek:

Naszkicuj wykresy g(x)= (x+1) i h(x)=(−x)+3 podaj rozwiazanie równania g(x)=h(x)
LEGENDA:
czerwony = y=4
x
zioleny= y=4
x+1
pomarańczowy = y=4
−x+3
4
x+1=4
−x+3
czy jeszcze mógłbym liczyć na pomoc w rozwiazaniu tego równania ?
16 kwi 12:11
aniabb: jak widać z rysunku x=0 i faktycznie 4=1+3
więc x=0
skoro kazali narysować to warto tego użyć
16 kwi 12:14
marek: aż głupio mi się zrobiło że nie spojrzałem na to

dziękuję
16 kwi 12:15
irena_1:
4*4
2x=1+3*4
x
4
x=t>0
4t
2=1+3t
4t
2−3t−1=0
Δ=9+16=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
t1= |
| <0 lub t2= |
| =1 |
| | 8 | | 8 | |
t=1
4
x=1
x=0
16 kwi 12:16
marek: irena
1
dziękuję serdecznie

to bardzo mi pomogło
16 kwi 12:19