Oblicz prawdopodobieństwo.. , W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym..
lili93: Czy mógłbym mi ktoś pomoc ? Błagam, musze te zadania zrobic na jutro, a tych działow z matmy
nigdy nie umiałam

Zadanie 1.
Na loterii jest 20 losów, w tym 4 wygrywające. gracz kupuje 4 losy. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A – wśród kupionych losów będą dwa wygrywające.
Zadanie 2.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość b i tworzy
z wysokością bryły kąt 30 . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa.
16 kwi 10:24
16 kwi 10:27
aniabb:

2.
V=1/3 *b
2/2 * b
√3/2 = b
3√3/12
Pc=b
2/2 + b
√14
16 kwi 10:34
lili93: Dziekuję! Z pierwszym sobie poradziłam , ale drugiego zadnia za bardzo nie zozumiem..
V=1/3 *b2/2 * b√3/2 = b3√3/12
Pc=b2/2 + b√14
To juz jest koniec zadnia ? Czy musze to jeszcze wyliczyc ;>
16 kwi 10:46
aniabb: rozpędziłam się faktycznie
Pc= b2/2 + 4*b√14/4 * b√2/2 *1/2 = b2/2 + b2√7/2
16 kwi 10:48
16 kwi 10:50
lili93: Ja chyba nigdy tego nie ogarne

b2/2 + b2√7/2 , musze to zostawić w takiej postaci czy to jest jeszcze do rozwiazania ?
16 kwi 11:06
aniabb: zostawić albo przed nawias b2/2 (1+√7)
16 kwi 11:07
lili93: Dzieki wielkie ! Sama bym na to nie wpadła
16 kwi 11:16