wyrażenie jest równe??
kinga: Prosze o pomoc.jak to rozwiązać...
Pierwiastek czwartego stopnia z liczby(−8)do potęgi* 4 do potęgi 3/4=?
15 kwi 21:25
Krzysiek: Juz to pisalas tam ma byc do potegi2 . tak?
(4√(−8)2*43/4 =4√(−8)2*43/4=4√64*43/4 −−−−−teraz wzor n√a=a1/n
15 kwi 22:16
kinga: ślicznie dziękuję.

bardzo,bardzo..ja głupia chcciałam to rozwiązywać zupełnie inaczej,prolem
w ty że rozwiązaniem ma być 4*pierwiastek z dwa.mam adzieje że tak wyjdzie.pozdrawiam
serdecznie i jeszcze raz dziękuję
15 kwi 22:22
dero2005:
wyjdzie 8
15 kwi 22:31
Krzysiek: dalem wyslij za szybko
dalej 64
1/4*4
3/4 teraz bedziemy chcieli tak zrobic zeby dostac jednakowe podstawy bo
zobacz 64=4
3
No to piszemy dalej (4
3)
1/4*4
3/4 teraz wzor nastepny (a
n)
m=a
n*m to =
4
3/4*4
3/4= nastepny wzor a
n*a
m=a
n+m = 4
6/4 =4
3/2= zgodnie z nastepnym wzorem
a
m/n=
n√am =
√43=
√64=8 ale jescze raz sprawdz czy to jest dobrze
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html te wzory do zapamietania
15 kwi 22:31
kinga: Bardzo bardzo dziękuję,szczerze mówiąc rozwiązałam cały test maturalny(zdania otwarte część z
pomocą niestety)a tego które byłoza1 nie dałam rady.może dlatego że Pani Prof.sugerowała
odp.4*pierwiastek z 2.
z tym że jest także odp.=8 więc na sto procent tak ma być,zwłaszcza że to drugie rozwiązanie
nie wychodzi za żadne skarby.Naprawdę bardzo dziękuję.pozdrawiam serdecznie
15 kwi 22:44
kinga: Wielkie uznanie nie tylko za rozwiązanie ale także za talent tłumaczenia.Dziękuję Krzysiu
bardzo naprawdę
15 kwi 22:49
kinga: Wielkie uznanie nie tylko za rozwiązanie ale także za talent tłumaczenia.Dziękuję Krzysiu
bardzo naprawdę
15 kwi 22:49
Krzysiek: na zdrowie
15 kwi 22:55
kinga: nie mieści się w głowie że nauczyciel zaznacza odp.nieprawidłową jako dobrą.potem człowiek
szuka nie istniejącego rozwiązania.
15 kwi 22:56
dorota: √250+1+√250−1
7 lut 14:40
7 lut 14:54