odejmowanie wymierne
jo: | 2 − x | | x2 + 3x + 4 | |
| − |
| |
| x + 2 | | x2 + 4x + 4 | |
potrafiłby ktoś wyliczyć? wtedy bym rozkminił jak to zrobić
15 kwi 19:35
camus: x2+3x+4=(x+2)(x+1)
x2+4x+4=(x+2)2
teraz tylko działania na ułamkach
15 kwi 19:45
jo: x2+3x+4=(x+2)(x+1) − wlasnie tego nie wiem, skad to sie wzielo? dlaczego to sie równa
(x+2)(x+1)?
15 kwi 19:57
camus: to jest postać iloczynowa − liczysz miejsca zerowe (delta i reszta) a potem korzystasz
f(x)=a(x−x1)(x−x2), gdzie a−liczba, która stoi przy x2 w postaci ogólnej (f(x)=ax2+bx+c, u
nas a=1 w obu przypadkach), x1 i x2 − m−ca zerowe f(x)
15 kwi 20:00
camus: to jest postać iloczynowa − liczysz miejsca zerowe (delta i reszta) a potem korzystasz
f(x)=a(x−x1)(x−x2), gdzie a−liczba, która stoi przy x2 w postaci ogólnej (f(x)=ax2+bx+c, u
nas a=1 w obu przypadkach), x1 i x2 − m−ca zerowe f(x)
15 kwi 20:01
15 kwi 21:46