trygonometria kiełbasa
Alois~: Rozwiąż równania:
1
________________________________________________________
2
sinx tgx −
√3 = tgx −
√3sinx
________________________________________________________
3
(1−tgx)(1+sin2x)=1 + tgx
tutaj mi wyszlo tak.. ale to się nie zgadza z odpowiedziami,
sinx(−1+sinx+sinxcosx) = 0
sinx=0 v sinx(1+cosx)=1
sinx=1 v 1+cosx=1
cosx=0 − czyli to odpada bo dziedzina była cosx≠0
________________________________________________________
4
| 4cosx − sin2x | |
| = 4 cos2 x |
| cosx | |
tu wyszło ( co też jest nie tak jak trzeba.. )
(4cosx−1)(cos
2x−1) = 0
| | 1 | |
cosx= |
|  v cosx=1 v cosx=−1 przy dziedzinie cosx≠0 |
| | 4 | |
________________________________________________________
5
cos2x+sin2x+1=0
________________________________________________________
6
sinxcosx + tgx= 2,5 sinx
.......
15 kwi 17:26
jikA:
Z tymi wszystkimi masz problem?
15 kwi 17:29
Alois~: nie wstawiałabym ich jeśli.. by mi ładnie wyszły
15 kwi 17:31
Kipic : 2. sintgx−
√3 = tgx−
√3sinx
sintgx+
√3sinx − tgx−
√3 =0
sinx(tgx+
√3)−1(tgx+
√3)=0
(tgx+
√3)(sinx−1)=0
wiec sinx=1 i tgx=−
√3
i teraz tylko z wykresu wustarczy odczytac

z tad np :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html
15 kwi 17:33
Alois~: Kipic dzięki

... a ja zamiast przeniesc na jedną sttrone ,
| | sinx | |
to tgx zamieniałam na |
| eh... |
| | cosx | |
15 kwi 17:38
Alois~: 6 sinxcosx + tgx= 2,5 sinx chyba wymysliłam
| | 1 | |
sinx(cosx+ |
| − 2,5) = 0 |
| | cosx | |
sinx=0 i Δ
czyli 2 i 6 już jest
ale pozostale nadal czekają
15 kwi 17:49
jikA:
| | cos(x) | |
tg(x) + |
| + 2 = 0 / * cos(x) |
| | 1 + sin(x) | |
| | [1 + sin(x)][1 − sin(x)] | |
sin(x) + |
| + 2cos(x) = 0 |
| | 1 + sin(x) | |
sin(x) + 1 − sin(x) + 2cos(x) = 0
15 kwi 17:52
jikA:
Oczywiście najpierw ustalasz dziedzinę.
15 kwi 17:52
Alois~: dzięki
jikA 
czyli 1, 2 , 6 już mam
15 kwi 18:00
Alois~: znalazłam też 5
15 kwi 18:02
Alois~: POTRZEBNE 3 i 4
15 kwi 18:14
jikA:
Spróbuj na prawdę nie są trudne te przykłady. Zapisz jak robisz może znajdzie się błąd gdzieś.
15 kwi 18:16
Alois~: pisałam wyżej co mi wychodzi

teraz policzyłam 3 po raz kolejny i dalej do tego samego
dochodzę..
| | sinx | |
zamieniam sin2x wedł wzoru i tgx = |
| , przenosze na jedną strone.. skracam i zostaje |
| | cosx | |
mi :
| | sinx | |
2sinxcosx − 2 |
| − 2 sin2 x = 0 |
| | cosx | |
wyzej jest dalsze jeszcze ale to sie nie zgadza..
15 kwi 18:31
Alois~: zajrze jeszcze pozniej , uciekam liczyc inne zadania
15 kwi 18:35