Pięć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w 5 pudełkach... Nie wychodzi ;-(
Clifford: Pięć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w 5 pudełkach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
dokładnie dwa pudełka będą puste?
Moje rozumowanie :
omega = 5
5
I ETAP Jeżeli w dwóch pudełkach będą po dwie kule a w trzecim tylko jedna do jest takich
kombinacji:
| | | |
| wybieram jedno pudełko z pięciu i wybieram do niego dwie kulki z pięciu |
| | |
| | | |
| − wybieram jedno pudełko z pozostałych czterech i wybieram do niego dwie z |
| | |
trzech kul
| | |
− wybieram jedno pudełko z trzech pozostałych i wkladam tam ostatnią kulkę |
| |
II ETAP Jeżeli w jednym pudełku będą trzy kule, to jest takich kombinacji:
postępuje analogicznie jak w pierwszym etapie
|A| = = 5
2 * 72 + 5
2 * 24 = 5
2 * 96
| | 12 | |
A w odpowiedziach jest P(A) = |
| |
| | 60 | |
Co zrobiłem źle ?