Dlaczego?
Daniel: Dlaczego z (1−sinα)(1−sinα) powstaje 1−2sinα
15 kwi 14:28
aniabb: gdzie?
15 kwi 14:29
Daniel: no tak z wyliczeń. jaki będzie wynik z (1−sinα)(1−sinα)=
15 kwi 14:31
PW: Połóweczka kąta α po prawej stronie? I sinusik do kwadraciku?
15 kwi 14:34
PW: A tak z wyliczeń, to 12−sin2α=cos2α
15 kwi 14:35
Daniel: czyli to poprostu będzie (1−sin(x))
2 a potem 1+sin
2α
15 kwi 14:38
Daniel: a nie nie nie bo jeszcze wzory skróconego mnożenia...
15 kwi 14:39
Daniel: Ach jacy tu mądrzy ludzie pracują! ; ) Dziękuję już zrozumiałem ; )
15 kwi 14:40
PW: Aj, fatalnie ubzdurałem sobie w drugim nawiasie plus, cofam poprzedznie wypowiedzi!
(1−sinα)2=12−2sinα+sin2α
15 kwi 14:42
Mila: 1−2sina+sin2α
15 kwi 14:42
PW: Mila,

,
coraz częściej działam "na pamięć", bo źle widzę − "siątki" inż Karwowskiego dają znać.
15 kwi 14:47
Janek: no to jak rozwiazać zadanie
Wykaż, że jeśli α∊(270,360) to
| 1−√1−cos2α | | √1−sin2α | | 2cosα | |
| + |
| = |
| |
| cosα | | 1−sinα | | 1−sinα | |
15 kwi 14:54
15 kwi 14:58
Janek: Proszę o pomoc
15 kwi 15:03
Mila: x− kąt IV ćwiartki
sinx<0, cosx>0
| | 1−√sin2x | | √cos2x | |
L= |
| + |
| = |
| | cosx | | 1−sinx | |
| | 1−|sinx| | | |cosx| | |
= |
| + |
| = |
| | cosx | | 1−sinx | |
| | 1+sinx | | cosx | |
= |
| + |
| = |
| | cosx | | 1−sinx | |
| | 1−sin2x+cos2x | | 2cos2x | | 2cosx | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| | cosx*(1−sinx) | | cosx*(1−sinx) | | (1−sinx) | |
15 kwi 15:05
Janek:
| | 1+sinx | | cosx | |
Nie rozumiem troszkę skąd się zrobiła zamiana z |
| + |
| na = |
| | cosx | | 1−sinx | |
| | 1−sin2x+ itd... | |
|
| Mogłabyś wytłumaczyć? |
| | cosx* itd... | |
15 kwi 15:11
Janek: hallo
15 kwi 15:20
Mila: sprowadziłam do wspólnego mianownika.
15 kwi 15:23
Janek: Nie wiem jak to się robi...
15 kwi 15:28