justyna: Trzy jednakowe drewniane kule malujemy farbami żółta pomarańczową i czerwoną . Na ile
sposobów można je pomalowac

?
19 lis 20:03
Dwiekropki: 3*2*1=3!
19 lis 20:16
Dwiekropki: Choć już sama nie wiem.. Asem nie jestem z kombinatoryki, i niczego co ma cokolwiek
wspólnego z prawdopod.
19 lis 20:17
justyna: Ma wyjsc 10 tylkom jak
19 lis 21:08
bolek:
(cz, cz, cz) (ż,ż,ż) ( p,p,p) 3 w jednym kolorze
(cz,ż,p) ---- 1 różnokolor.
(cz,ż,ż) ( cz,cz, p) (ż,ż p) (p,p,cz) (cz,cz,ż) (p,p,ż) -- dwie w jednym kol.
trzecia
inna
3 +1 +6 =10
19 lis 21:39
Dwiekropki: genialne..
19 lis 21:41
PaniOdMatmy: a nie powinno być tak, że 1 kulę możemy pomalować na 3 sposoby, 2 też i 3 też?
Kule nie są rozróżnialne, więc i kolejność nie jest ważna,
stąd sposobów pomalowania jest 33 =27 . Tak myślę.
14 kwi 21:14
Mila: Justyna − jesteś w LO?
14 kwi 21:33
gość: PaniOdMatmy − KAŻDĄ kulę można pomalować na 10 różnych sposobów, więc nie ma w ogóle sensu to
założenie z potęgowaniem. Skąd ten pomysł?
15 kwi 00:33
PW: Do pomalowania każdej z kul możemy użyć jednego, dwóch lub trzech kolorów. Ponieważ nie mówimy
tutaj ani o kolejności, ani wzorkach, istotne jest, których kolorów użyliśmy − jakiego
podzbioru trzech kolorów użyliśmy do malowania kuli. Mamy więc do dyspozycji następujące
podzbiory zbioru kolorów:
{z}, {p,}, {c}, {z, p}, {z, c}, {c, p}, {z, c, p}.
Inaczej mówiąc: każdą kulę można pomalować używając jednego z 7 możliwych zestawów kolorów.
Ponieważ kule są nierozróżnialne, nie możemy posługiwać się do policzenia wszystkich możliwych
sposobów pomalowania funkcjami (wariacjami). Pomyślmy tak:
| | | |
− pomalować każdą kulę innym zestawem kolorów można na | sposobów |
| | |
− pomalować dwie kule tym samym zestawem, a jedną innym można na 7•6•2 sposobów
− pomalować wszystkie trzy kule tym samym zestawem można na 7 sposobów.
| | | |
Odpowiedź: | +7•6•2+7=35+84+7=126. |
| | |
To ciekawe, że każdy ma inny wynik. Przyznam jednak, że sposobu Bolka nie rozumiem − co miałoby
oznaczać "(cz,ż,p − jeden różnokolor"?
15 kwi 13:51
PW: Już rozumiem − Bolek zakłada, że do pomalowania jednej kuli można użyć tylko jednego z kolorów
(ale tego nie ma w treści zadania).
Wtedy opis rozwiązania mógłby wyglądać tak:
− pomalować każdą kulę innym kolorem można na 1 sposób
| | | |
− pomalować dwie kule jednym z kolorów, a jedną innym można na | •2 = 6 sposobów |
| | |
− pomalować wszystkie kule tym samym kolorem można na 3 sposoby
Odpowiedź:1+6+3=10.
Nie zgadzam się jednak z użyciem ciągów w opisie rozwiązania − to jest błąd, malowanie
nierozróżnialnych kul polega na wyborze podzbioru jednego, dwóch lub trzech kolorów spośród
trzech możliwych.
Tak to jest, gdy zadanie jest sformułowane bez talentu. Już widzę protesty maturzystów do CKE.
15 kwi 14:14