Wykres funkcji f można otrzymać przez przesunięcie paraboli y=2x^2. Wyznacz wzór
Pablito: Wykres funkcji f można otrzymać przez przesunięcie paraboli y=2x2. Wyznacz wzór funkcji f w
postaciach ogólnej i kanonicznej, wiedząc, że jej miejscami zerowymi są liczby: −3 i −1.
Jak się do tego zabrać? Obliczyłem xw i go podstawiłem do y=2x2, później, mając punkt (−2, 8)
próbowałem podstawić do funkcji w postaci iloczynowej, jednak a ( w moim przypadku −8) się nie
zgadza. Pomocy!
15 kwi 14:13
aniabb: iloczynowa
y=2(x−(−1))(x−(−3)) = 2(x+1)(x+3)
wymnażasz będzie ogólna
15 kwi 14:14
15 kwi 14:15
Pablito: A jak można wyliczyć na początku a? ja robiłem tak:
xw = (−3+(−1)):2 = −4/2 = −2
później y=2*(−2)2= 2*4=8
i mając punkt (−2,8)i podstawiając go 8=a(−2+3)(−2+1) "a" wychodzi mi że to −8
Co robię źle?
15 kwi 14:21
aniabb:
ogólna y=2x2+8x+6
kanoniczna y=2(x+2)2−2
15 kwi 14:22
aniabb: skoro przesuwasz 2x2 to a=2
15 kwi 14:22
aniabb: nie możesz podstawiać do 2x2, bo to ma być wierzchołek przesuniętej
15 kwi 14:23
Pablito: Tak ale chodzi mi o to jak można wyliczyć "a" bo chciałbym to w pełni zrozumieć.
15 kwi 14:23
aniabb: a masz dane w słowach " przez przesunięcie paraboli y=2x2. "
15 kwi 14:25
aniabb: więc wykres Twojej funkcji to będzie jakieś:
2(x−p)2+q lub 2(x−x1)(x−x2) lub 2x2+bx+c
15 kwi 14:27
Pablito: Aha, dziękuję bardzo. Teraz dopiero sobie przypomniałem że był taki wzór y=ax2.
Jeszcze raz dziękuję.
15 kwi 14:29
Pablito: Przekształcanie w miarę dobrze mi wychodzi, nie wiedziałem tylko jak się do tego zabrać, bo nie
znałem a. Teraz jest to dużo łatwiejsze. Jeszcze raz dzięki
15 kwi 14:31