kika:
nie wiem jak zrobić taki przykład:
y=(|x|-6)(4x2+4x+1) / √5-x*(x2-3x-4)
mam wyznaczyć miejsce zerowe
z góry dziękuję za pomoc
12 sty 16:06
Jakub:
na początku oblicz dziedzinę czyli rozwiąż równania
\√
5-x=0 i x
2-3x-4=0
Dziedzina: D=R-{rozwiązania powyższych równań}
Następnie rozwiąż równania
|x|-6=0 i 4x
2+4x+1=0
Sprawdź czy rozwiązania należą do dziedziny i masz miejsca zerowe.
Poczytaj też stronę
22
12 sty 16:39
syku:
0=(|x|-6)(4x2+4x+1) / √5-x*(x2-3x-4) / * √5-x*(x2-3x-4)
0=(|x|-6)(4x2+4x+1) <- aby iloczyn dwoch wyrazen rownal sie 0 jedno z nich musi rownac sie 0
0=(|x|-6) lub (4x2+4x+1)=0
4x2+4x+1=0
Δ = 16 - 16 = 0
gdy Δ=0 x ma jedno rozwiazanie -b/2a
czyli x=-4/8=-1/2
|x|- 6=0
|x|=6
x=6 lub x=-6
Miejsca zerowe funkcji to x = 6 , -6, -1/2
12 sty 16:46
sq:
"Sprawdź czy rozwiązania należą do dziedziny i masz miejsca zerowe"
o tym zapomnialem napisac ;p
12 sty 16:48
kika:
dzięki zrobiłam to tak:
wyszło mi że D=(5,+nieskończoność)\{7}
więc
|x|-6=0 4x2+4x+1=0
|x|=6 x(4x+4)=-1
x=6 lub x=-6 x=-1 i 4x+4=-1
4x=-5
x=-1 1/2
M.z x=6
dobrze?
12 sty 16:50
kika:
LOL dzięki wielkie
12 sty 16:52
Gość:
4x2+4x+1=0
x(4x+4)=-1 <- w ten sposob mozesz to robic tylko gdy wyrazenie rowna sie 0 a po lewej masz iloczyn
12 sty 16:56