Matura to Bzdura ??
Kipic:

Matura Grube zadanie
Z trójkątnej talfi szkłą wycięto prostokątną szybe o najwiekszym polu powierzchni w sposob
pokazany na rysunku. Jakie wymiary ma ta szyba

H = 6,4
Z=8
Niemam pojecia jak policzyc
PRosze o pomoc z góry dzieki
14 kwi 21:54
Mila: 2,56x3,2 ?
14 kwi 22:01
Bulka: Blisko

4 X 3,2
14 kwi 22:04
Bulka: Wiec jaka odpowiedz

$ 4 X 3,2 czy 2,56 X 3.2
14 kwi 22:04
Eta:
4 x 3,2
14 kwi 22:05
Kipic: W odpowiedziach jest że to są wymiary 4x3,2

ale jak wy do tego doszliscie

bo jak robie
Talesem to jakies guglacze mi wychodza
14 kwi 22:07
ewu: trzeba udowodnić że ten trójkąt na górze jest podobny do całego trójkąta w skali 1:2. tylko nie
wiem jak
14 kwi 22:08
Eta:
| 8 | | 6,4 | | 5 | |
| = |
| ⇒ y=8− |
| x |
| y | | 6,4−x | | 4 | |
P(x)= x*y=.........
14 kwi 22:11
Kipic: ja piernicze i znowu sie wrabalem przeciez to oczywiste bylo

a mysalem ze jak juz trojkat
nie jest prostokatny to nie mozna tak

Dzieki Wielkie
14 kwi 22:12
Eta:
14 kwi 22:18
Mila: Z podobieństwa, jak zwykle. Zadanie z równoległobokiem wpisanym w Δ to było Twoje?
Ta sama zasada.
14 kwi 22:31
14 kwi 22:33
Eta:
14 kwi 22:34