matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Agusiaaa93:
Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej f(x) = −x
2
+ 4x − 4
14 kwi 17:56
Kostek:
→
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
tutaj zobacz
14 kwi 17:58
pigor:
..., lub np. tak :
f(x)=
−x
2
+4x−4= −(x
2
−4x+4)=
−(x−2)
2
− szukana postać kanoniczna . ...
14 kwi 18:18