zadanie
arletka17: PROSZE SPRAWDZIC czy dobrze

!
(x−1)(x+2)>0
x
2+2x−x−2>0
x
2+x−2>0
Δ=1
2−4*1*(−2)=1+8=9
√Δ=√9=3
x1=−2 x2=1
Zbiorem rozwiazan tej nieròwnosci jest (−2,1)
CZY TAK

?
14 kwi 14:33
Dominik: nie dziwi cie, ze majac (x −
1)(x +
2) > 0 wyszlo ci x
1 = −
2 i x
2 =
1?
slyszalas o postaci iloczynowej?
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
poza tym do momentu obliczenia miejsc zerowych (ktore byly podane jak na tacy) wszystko jest
ok, natomiast odpowiedz zla. narysuj szkic tej funkcji, wiedzac ze ramiona paraboli skierowane
sa do gory i ma miejsca zerowe, takie jak wyliczylas. dla ktorych argumentow funkcja przyjmuje
wartosci wieksze od zera?
14 kwi 14:38
oolo: Git
14 kwi 14:40
arletka17: Oj,masz racje!wielkie dzieki!(cos mi tutaj wlasnie nie pasowalo..)DZIEKI
14 kwi 14:41
arletka17: (−∞,−2)u(1,∞)
14 kwi 15:18
Dominik:
14 kwi 15:21
pzzzI: ale jak jest skrócone mnożenie np. x2−4 czyli (x−2)(x+2) to mnie zawsze uczono że jest x−2=0 i
x+2=0 czyli x1 =2 a x2=−2
kiedy trzeba użyc tej postaci iloczynowej ?
14 kwi 15:25
Dominik: no i dobrze ciebie uczono

funkcje kwadratowa w postaci iloczynowej mozesz zapisac, gdy Δ ≥ 0
14 kwi 15:27
krystek: Jak masz niezupełne , możesz nie musisz, np
x2−3=0 3x2+6x=0
14 kwi 15:27
pzzzI: ale gdy Δ>0 to też iloczynowa, patrząc na ten przykład ? ale jakby było właśnie x2−4>0 to nie
było by wg iloczynowej czy nie ? Już się w tym wszystkim pogubiłam ;__;
14 kwi 15:29
Dominik: x2 − 4
to jest postac ogolna/kanoniczna
(x − 2)(x + 2)
postac iloczynowa
14 kwi 15:31
pzzzI: no tak.... dobra powoli ogarniam ale troche mi zamieszaliście
14 kwi 15:32
krystek: Postać iloczynowa istnieje ⇔ Δ≥0
Ale gdy masz niezupełne możesz rozłożyć na czynniki j.w. bez obliczania Δ.(tylko nie np
x2+5=0)
14 kwi 15:32