proste i okrąg matura rozszerzona
Alois~: Prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Prosta l, prostopadła do prostej k, przecina okrąg
w punktach B i C, zaś prostą k w punkcie D tak, że |BC|= 4,8|AD|. Oblicz tangens kąta ostrego
AWB wpisanego w dany okrąg.
rysunek :
http://images41.fotosik.pl/234/cda744c0ab2b0858.png
jakis.. łatwy przejrzysty sposób na to ?
14 kwi 11:35
Alois~: jedyne co z tego moge sama napisac to :
2,4=tgα
... co raczej mi wiele nie daje.
14 kwi 11:41
Alois~: co ja pisze.. przecież nie ma takiego wyniku dla tg
14 kwi 11:53
Krzysiek: A wlasnie ze jest dla tangensa

tylko sinus i cos jest zawarty <−1,1>
14 kwi 12:30
Alois~: a jak rozwiązać to zadanie
14 kwi 14:41
Alois~: ktoś pomoże

?
15 kwi 12:25
15 kwi 12:44
Alois~: dobra wyszło mi c =5 i −0,2....czyli przyjmuje że 5
.. i teraz jak tgβ
| 5 | |
| = tg2β i jak z tego przejsc do tgβ  |
| 12 | |
19 kwi 12:43
Alois~: aniabb dzięki za poprzedni post
19 kwi 12:44
19 kwi 13:29