ciagi geometryczne
Piotr: x2=12y
y2=x*z
z2=y*v
v2=2916z
9 wrz 22:01
Piotr: to ist uklad rownan pomocy
9 wrz 22:02
Eta:
Jakie ciągi


Napisz treść zadania, wówczas Ci pomożemy.
9 wrz 22:08
Bogdan:
Podpowiedź: ciąg geometryczny − warunek: an2 = an−1*an+1
9 wrz 22:12
Piotr: Miedzy liczby 12 i 2916 wstaw cztery liczby tak ,by wraz z podanymi liczbami tworzyly ciag
geometryczny
9 wrz 22:12
Bogdan:
12
12q
12q2
12q3
12q4
12q5 = 2916 ⇒ q = ... dokończ
9 wrz 22:16
Piotr: nam nauczycielka ulozyla taki uklad rownan z z czterama niewiadomymi i to mamy rozwiazac ten
uklad rownanc analiza zostala juz przeprowadzona
9 wrz 22:18
Eta:
ok

a
1= 12 a
6 = 2916 to: a
1*q
5 = 2916 => 12*q
5= 2916 => q
5 = 243 =>
q=3
12, 12*q, 12*q
2, 12*q
3 , 12*q
4, 12*q
5
dalej już banał

powodzenia!
9 wrz 22:24
Eta:
I dlatego masz problem
Nie utrudniaj rzeczy
prostych
bo i po co?
9 wrz 22:26
Piotr: Eta twoj sposob ist wypasiony dzieki wielkie ciekawe co na to nauczycielka
9 wrz 22:31
Piotr:
9 wrz 22:32
Piotr: mam tylko jedno pytanko a1=12 skad to wzioles?
9 wrz 22:33
Eta:
Z pewnością Cię pochwali za
prostotę rozwiązania tego zadania
bo to naprawdę
banał
9 wrz 22:35
AROB: Dobry wieczór Eto i Bogdanie. Jeśli pozwolicie się wtrącić, to zrobię Piotrowi ten przykry
układ.
A może już nie potrzeba, Piotrze?
9 wrz 22:35
Eta:
pierwszy wyraz
12 czyli a
1 = 12
9 wrz 22:36
Piotr: AROS jesli masz czas i ochote to prosze bardzo
skad sie wzielo a1=12
9 wrz 22:37
Bogdan:
Dobry wieczór AROB
9 wrz 22:38
Piotr: aaa teraz juz wiem dzieki bardzo Eta dzieki
9 wrz 22:38
Eta:
Witaj
AROB 
jak na mój "gust" to tego typu układ , w tym przypadku jest
bez sensu
ale proszę "rozsupłaj " ten układ , nie mam nic na przeciw ( oczywiście ,że można)
ale..... po co?
Miłego wieczoru !
9 wrz 22:39
Piotr: AROB przepraszam za pomylke z twoim pseudem sory zrobisz mi ten uklad ?
9 wrz 22:40
AROB: No to ruszamy. Metoda oczywiście podstawiania. Chwilę poczekaj Piotrze, bo jest trochę pisania.
9 wrz 22:44
Piotr: oki wiem wiem my podobne zadanie w klasie robilismy 15 min tylko tyle ze z ulamkiem

potem ci zadam pytanko jedno do metody Eta oki?
9 wrz 22:47
Piotr: AROB jak Ci nie wychodzi to oki, zadanko i tak zrobione ist

a pytania juz nie mam juz
wszystko rozumie
9 wrz 23:15
Piotr: AROB ja juz ide spac bo jutro musze wstac bardzo wczesnie najwyzej wstane z 30 min wczesniej i
se zadanko przepisze to twoje, jeszcze raz dzieki wszystkim dobranoc
9 wrz 23:20
AROB: Z pierwszego równania wyznaczam y i podstawiam do pozostałych równań:
v
2=2916z Teraz zawieszę pierwsze równanie, liczyć będę dla uproszczenia
3 ostatnie. I znów z pierwszego z nich wyznaczę z i podstawię do
2 ostatnich.
| | x3 | |
v2=2916* |
| Analogicznie zostawię wyznaczony "z" i rozwiążę układ 2 |
| | 144 | |
ostatnich równań z dwiema niewiadomymi x i v.
| x4 | |
| =v Wyznaczone v podstawiam do drugiego równania. |
| 1728 | |
| | x8 | | 81 | |
|
| = |
| x3 / :x3 |
| | 2985984 | | 4 | |
x
5=60466176
x=36 Podstawiam x do zawieszonych v,z y :
| | 364 | | 1679616 | |
v= |
| = |
| =972 |
| | 1728 | | 1728 | |
| | x3 | | 363 | | 46656 | |
z= |
| = |
| = |
| =324 |
| | 144 | | 144 | | 144 | |
| | x2 | | 362 | | 1296 | |
y= |
| = |
| = |
| =108 |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
Odp. Wstawione liczby to: 36,108,324,972.
P.S. To chyba mieliście jako karę za jakieś przewinienie.
Powodzenia!
9 wrz 23:24
Bogdan:
Spróbujmy rozgryźć to zadanie tak:
Wiemy, że mamy do czynienia z ciągiem geometrycznym.
x2=12y ⇒ 12, x, y (to są kolejne wyrazy ciągu)
y2=x*z ⇒ x, y, z
z2=y*v ⇒ y, z, v
v2=2916z ⇒ z, v, 2916
Widzimy następującą kolejność: 12, x, y, z, v, 2916
a1 = 12,
a6 = 12q5 = 2916 ⇒ q5 = 243 ⇒ q = 3
x = 12*3 = 36
y = 36*3 = 108
z = 108*3 = 324
v = 324*3 = 972
9 wrz 23:46
AROB: Oczywiście,Bogdanie, że za pomocą q jest znacznie prościej i nigdy bym tego inaczej nie
rozwiązywała. Ale skoro koniecznie chciał Piotr ten układ (a raczej jego pani), więc niech ma.
9 wrz 23:51
Eta:
To nie "kara" , to rodzaj
"terroru" 
9 wrz 23:53
AROB: Masz rację
Eto,

Ale, jak na pewno wiesz, zdarzają się i terroryści.
10 wrz 00:16
Piotr: witam dzieki za ten uklad dzis rano se go przepisalem
10 wrz 16:36
AROB:
11 wrz 00:39