Zastosuj wzory skróconego mnożenia i wykonaj działania
OpornyMatematyk: Możecie pomóc z tym zadaniem? Jakoś nigdy nie miałem głosy do matematyki a mam takie zadanko do
zrobienia.
Zad. 3 Zastosuj wzory skróconego mnożenia i wykonaj działania: (3−8x)2−(−6+2x)(2x+6)=
13 kwi 18:25
O.: Czego nie rozumiesz?
13 kwi 18:40
13 kwi 18:41
OpornyMatematyk: tych całych wzorów skróconego mnożenia jak ja to widzę to mi w oczach zaraz te cyfry tańczą i
nie mogę tego ogarnąć ale tylko w matmie bo chemia czy fizyka to dla mnie izi jest
13 kwi 18:45
Repcak: podziel sobie to na dwa człony. Najpierw zajmij się pierwszym a późnij zrób mnożenie dwóch
nawiasów. Idzie, łachy nie robi
13 kwi 18:48
O.: (3−8x)2 zastosuj a2−2ab+b2 gdzie a=3 , b = 8x
a do tego (2x−6)(2x+6) zastosuj (a−b)(a+b)=a2−b2 gdzie a=2x b=6
co jest niejasnego?
13 kwi 19:09
O.: (3−8x)
2 mialo byc oczywiscie
13 kwi 19:10
OpornyMatematyk: (3−8x)
2−(−6+2x)(2x+6)=
3
2−2x3x8x+(8x)
2−(−6+2x)(2x+6)=9−48x+64x
2+12x−36+4x
2+12x=−27−24x+68x
2
Czy mógł by ktoś to sprawdzić i powiedzieć mi gdzie popełniłem błąd? Coś na pewno jest źle
13 kwi 21:24
krystek: −(2x−6)(2x+6)=−(4x2−36)=−4x2+36
13 kwi 21:26
OpornyMatematyk: a dla czego zamieniłeś liczby w pierwszym nawiasie? to tak można?
13 kwi 21:32
OpornyMatematyk: Czyli tak miało by to wyglądać?
(3−8x)2−(−6+2x)(2x+6)=32−2x3x8x+(8x)2−(2x−6)(2x+6)=9−48x+64x2−(4x2−36)=
9−48x+64x2−4x2+36=45−48x+60x2
Czy tak? Przepraszam że męczę pewnie dla was to pikuś ale dla mnie serio matematyka to zmora.
13 kwi 21:45
Aga1.: ok.
13 kwi 22:21
OpornyMatematyk: Ave wielcy ludzie

DZIĘKUJE za pomoc sam nigdy bym tego nie zrozumiał za nic w życiu
13 kwi 22:23