Najmniejsza i największa wartość funkcji
:): Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2(x+1)2 −3 w przedziale <−2,2>
13 kwi 11:20
13 kwi 11:22
:): Tylko że tu nie ma przykładu z nawiasem i nie wiem jak mam to obliczyć.
13 kwi 11:31
Kostek: to zamień na postać ogólną
13 kwi 11:39
:): f(x)=2(x+1)2−3
f(x)=2(x2+2*x*1+12)−3
f(x)=2(x2+2x+1)−3
f(x)=2x2+4x+2−3
f(x)=2x2+4x−1
Δ=42−4*2*1
Δ=16−8
Δ=8
p=−1 ε<−2,2>
q=−1
f(−2)=2*(−2)2+4*(−2)−1
f(−2)=4−8−1
f(−2)=−5
f(2)=2*(2)2+4*2−1
f(2)=2*4+8−1
f(2)=8+8−1
f(2)=15
Dobrze wyszło rozwiązanie.Jeżeli nie proszę o poprawienie błędów
13 kwi 11:57
ICSP: To ja mam dla ciebie pytanie :
Gdzie ta funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejszą wartość. Pytam teraz o zwykłą teorię
13 kwi 12:03
:): Najmniejsza wartość to q=−1 tak?
13 kwi 12:04
ICSP: po pierwsze q ≠ −1 . Przeliczysz sobie jeszcze raz
po drugie jakim cudem f(−2) wyszło ci −5 skoro −5 < −1 ?
Ale mam tez dobrą wiadomość f(2) policzone dobrze :
13 kwi 12:07
:): czemu q ≠ −1 ?
I mam pytanie pomożesz mi to obliczyć f(2)=2*(−2)2+4*(−2)−1 bo cały czas wychodzi mi −1
13 kwi 12:18
ICSP: f(2) = 2 * (−2)2 + 4 * (−2) − 1
Widzisz tą czerwoną dwójkę ?
q ≠ −1 . Widocznie źle policzyłeś, albo policz f(p) albo po prostu odczytaj q ze wzoru
początkowego − jest tam podane jak na dłoni
13 kwi 12:20
:): q=1?
13 kwi 12:24
ICSP: 

f(−2) = −1 więc nie wiem jakim cudem q może mieć wartość większa. Skoro ustaliliśmy ze q
przyjmuje wartość najmniejszą
13 kwi 12:25
:): f(−2)=2*(−2)2+4*(−2)−1
f(−2)=2*4+(−8)−1
f(−2)=8+(−8)−1
f(−2)=0−1
f(−2)=−1 tak ma wyglądać to obliczenie?
13 kwi 12:30
ICSP: w(−2) dobrze
zostało jeszcze q
13 kwi 12:31
:): q=−Δ/4a
q=−8/4*2
q=−8/8
q=−1
13 kwi 12:37
ICSP: Δ żle policzona. pamiętaj ze c = −1
13 kwi 12:38
:): Δ=42−4*2*(−1)
Δ=16+8
Δ=24
q=−24/8
q=−3
13 kwi 12:40
ICSP: 
f(x) = 2(x+1)
2 − 3 z tego mam od razu że p = −1 oraz q = −3 bez liczenia. Dodatkowo a > 0 więc
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą −3
f(−2) = 2(−2+1)
2 − 3 = 2 − 3 = −3
f(2) = 2(2 + 1)
3 − 3 = 2 *9 − 3 = 15
odp Na wskazanym przedziale funkcja przyjmuje wartość najmniejsza równa −3 oraz wartość
największa równą 15
Działając na kanonicznej w w tym wypadku jest o wiele prościej
13 kwi 12:43
:): Dziękuje bardzo
13 kwi 12:47