Oblicz miarę kąta
TAK: Witam. Mam problem z zadaniem:
W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są długości boków: |AB|=3√2, |BC|=3−√3 i |AC|=2√3.
−Oblicz miarę kąta ACB
−Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Wszystko obliczam, ale wynik się nie zgadza. Proszę o pomoc.
12 kwi 22:07
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
12 kwi 22:12
Eta:
| | (3−√3)2+(2√3)2−(3√2)2 | | −6(√3−1) | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = − |
| |
| | 2*2√3(3−√3) | | 12(√3−1) | | 2 | |
| 3√2 | | √3 | |
| =2R sinα=sin120o= sin60o = |
| |
| sinα | | 2 | |
R=......... dokończ......
12 kwi 22:20
Eta:
Właśnie "pokazałam"
12 kwi 22:20
krystek: 
ładnie Etuniu.
12 kwi 22:22
Ajtek:
12 kwi 22:23
Eta:
12 kwi 22:23
Eta:
Widzę,że Wam się nudzi

Zaraz wrzucę jakieś ........ zadanka
12 kwi 22:24
krystek:
12 kwi 22:25
Eta:
A pan/ pani
Tak ......... zaniemówił/ła?
12 kwi 22:25
12 kwi 22:26
krystek: 
masz ode mnie.
12 kwi 22:27
ICSP: Eta jak Im się nudzi to możesz Ich potraktować jednym z moich wielomianów

Jest jeden z nich nierozwiązany na forum
12 kwi 22:27
Eta:
Biedne sarenki ..........
12 kwi 22:28
TAK: Stosuje tu twierdzenie cosinusów, nie wiem czy to o to tu chodzi.
(3√2)2=(2√3)2+(3−√3)2−2((3−√3)*2√3)*cosα , czyli
18=18−12√3+12cosα w końcu wychodzi coś takiego:
cosα=√3
Dalej nie wiem co robić.
Dobrze robię? Jak tak to co dalej?
12 kwi 22:29
TAK: Ok dzięki wielkie.
12 kwi 22:30
krystek: Oj Etuś jesteś kontrolowana !
12 kwi 22:31
Eta:
12 kwi 22:31
TAK: Mam jeszcze pytanie. Jak policzyłaś tego cosα. Jest na to jakiś wzór? Chciałbym na przyszłość
wiedzieć.
| | 1 | |
I dlaczego cosα=− |
| ⇒ α=120 |
| | 2 | |
12 kwi 22:44
krystek: | | 1 | |
cosx=− |
| ⇒cosx=−cos60=cos(180−60)=cos120 |
| | 2 | |
12 kwi 22:47
TAK: Aha dzięki jeszcze raz. Ale nadal nie wiem za bardzo jak tego cosα liczyć
12 kwi 22:56
krystek: Przeanalizuj obliczenia Ety .
12 kwi 22:59
TAK: Próbuję, ale nadal nie widzę jaki wzór (lub twierdzenie) jest tu zastosowany. Nie rozumiem w
sumie całego tego działania.
12 kwi 23:04
12 kwi 23:05
piter: W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są dł. boków AB = 3√2 BC = 3 − √3 AC = 2√3
Wyznacz miarę kąta ACB
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Proszę o rozwiązanie z użyciem twierdzenia cosinusów i tw. sinusów
7 wrz 11:11
5-latek: Piter Ty sobie zarty robisz .
Przeciez to jest to samo zadanie
7 wrz 11:39