Równania wielomianowe
GabaaK: rozwiąż równanie:
(x−1)3 + (2x+3)3= 27x3 + 8
zgubiłam się :C
12 kwi 20:35
mika: zapisz obl sprawdzę.
12 kwi 20:40
GabaaK: (x−1)3 + (2x+3)3 − 27x3 − 8 = 0
[(x3 −3x2(−1) + 3x(−1)3 − (−1)3] + [(8x3 −36x2 + 42x −9] −27x3 +8 =0
[x3 +3x2 −3x + 1] + [8x3 −36x2 +42x − 9] −27x3 + 8 = 0
−16x3 −33x2 +39x +16 = 0
wiem, że jest źle ale nie wiem co jak gdzie
12 kwi 21:10
Ajtek:
Błędy w stosowaniu wzorów skróconego mnożenia.
Wzorki masz tutaj
55
12 kwi 21:21
krystek: Dziekuję
Ajtku
12 kwi 21:25
Ajtek:
krystek za co dziękujesz mi?
12 kwi 21:26
krystek: Za podpowiedź zainteresowanej , ja wyłączyłam się − film był na pierwszym miejscu!
12 kwi 21:29
Ajtek:
Ale nie widzę Twojej podpowiedzi w tym wątku

.
12 kwi 21:30
GabaaK: matma jutro! czas spać, dziękuje
12 kwi 22:46