Witam
Ja proponuję tak:
| a +b | ||
IEFI = | −−−− długość linii środkowej trapezu
| |
| 2 |
| a +b | a | b | ||||
IEFI − IENI = INFI => | − | = | = INFI
| |||
| 2 | 2 | 2 |
| b | ||
podobnie IIEMI = | = INFI
| |
| 2 |
| a+b | 2b | a +b −2b | a −b | |||||
IMNI = IEFI − 2*INFI = | − | = | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| a −b | ||
odp: IMNI = | ||
| 2 |

Przedstawiam sposób podobny do rozwiązania Ety.
| y |
| b | ||||||||||
Z podobieństwa trójkątów ACD i AGE: | = | ⇒ y = | ||||||||||
| b | h | 2 |
| z |
| b | ||||||||||
Z podobieństwa trójkątów BCD i BFK: | = | ⇒ z = | ||||||||||
| b | h | 2 |
| a + b | a + b | a + b | a − b | |||||
y + x + z = | ⇒ x + b = | ⇒ x = | − b = | . | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
Można również tak:
| x |
| |||||||||
Z podobieństwa trójkątów GKP i MNP: | = | ⇒ x = Ua − b}{2} | ||||||||
| a − b | h |
| a − b | ||
Źle się napisało, poprawiam: ⇒ x = | ||
| 2 |