.
asdf: Trivial
Mialbys chwile na wskazniki?
12 kwi 00:06
Trivial: .
12 kwi 22:06
ICSP: .
12 kwi 22:06
Eta:
Czy "wskazówki" ?
12 kwi 22:07
Trivial: Witam
ICSP oraz
Etę.
12 kwi 22:08
Ajtek:
Na tą chwilę spam to i ja powitam kolegów.
Cześć
Trivial, ICSP 
.
12 kwi 22:10
ICSP: Jak ja kocham spam

W podstawowej kolejności :
Witam :
Ete
Ajtka
Triviala
12 kwi 22:16
Ajtek:
ICSP, ale jak widzisz, jest to spam z pełną kulturą

.
12 kwi 22:22
ICSP: spam powitaniami

<3
12 kwi 22:24
12 kwi 22:27
Ajtek:
Dla nieobecnych
12 kwi 22:27
Eta:

........ pudło
12 kwi 22:29
Ajtek:
Poddaję się

.
12 kwi 22:33
Kostek: Słyszałem, że tu

rozdają
12 kwi 22:36
12 kwi 22:39
Kostek: @Krystek sprecyzuj Dla głodnych ''wiedzy''
12 kwi 22:42
krystek: "wiedzy" czy "głodnych" w cudzysłowiu?
12 kwi 22:45
Kostek: wiedzy
12 kwi 22:46
asdf: jestes?
12 kwi 22:56
ICSP: jestem
12 kwi 22:57
asdf: a ty umiesz wskaźniki i miałbyś chęć mi to wytlumaczyć?
12 kwi 22:58
asdf: :(
12 kwi 23:09
Trivial: hejho?
12 kwi 23:22
asdf: hej
12 kwi 23:35
12 kwi 23:35
asdf: przerywa co chwile tego join.me, jak bedziesz to napisz. ewentualnie zresetuje router.
12 kwi 23:40
asdf: reconnecting...tak mam czasem
13 kwi 00:01
asdf: jak sie polaczy to podesle linka
13 kwi 00:03
13 kwi 00:04
asdf: .
13 kwi 00:05
asdf: no kurde

cos sie u nich z serwerem dzieje

znowu reconnecting
13 kwi 00:10
13 kwi 00:11
asdf: ...zaraz ogarne to innym programem
13 kwi 00:13
13 kwi 00:14
Ajtek:
asdf to ja lukam
13 kwi 00:15
Ajtek:
Miłej zabawy on−line Panowie. Dobranoc

.
13 kwi 00:18
Ajtek:
Eta spokojnej nocki równiez
13 kwi 00:19
asdf: 
Sie poplakalem ze smiechu
13 kwi 01:48
13 kwi 01:48
asdf: dobranoc ajtek
13 kwi 02:28
13 kwi 21:57
asdf: :(
13 kwi 22:48
Trivial:
asdf, nie chce mi się wbijać na join.me.

Tablicę dwuwymiarową można zrealizować jako
tablicę wskaźników na tablice jednowymiarowe.
int m = 2; // wiersze
int n = 5; // kolumny
Alokacja:
int **a = (int**) malloc(m*sizeof(int*));
for (int r = 0; r < m; r++) {
a[r] = (int*) malloc(n*sizeof(int));
}
Przykład użycia:
a[0][1] = 5;
Zwalnianie:
for (int r = 0; r < m; r++) {
free(a[r]);
}
free(a);
Kod pisałem bez testowania, mogą być jakieś literówki.
13 kwi 23:46
asdf: Ok, dzieki. Chodzilo mi o duzo trudniejszy problem. Mianowicie jest sobie tablica:
0 1 2
3 4 3
3 2 1
chce policzyc ze wzoru:
| | 1 | |
A−1 = |
| ( AD)T, det mam policzone, chce teraz AD policzyc, zapisujac do |
| | det A | |
tablicy
tabDD[3][3} wyniki wyznaczników, np.
daje:
for(int i=0;i<3;i++){
for(int j=0;j<3;j++){
tabDD[0][0] = macierz
dopelnien(i,j)
}
}
w macierzy dopelnien tworze
tabbufor[3][3], ktora wyglada dla i =0, j =0 tak:
4 3
2 1
i z tego chce za pomocą funkcji wyznacznik policzyc wartość tej tablicy. Pozniej uzyc signum,
ale to juz nie jest ciezkie..i nie wiem jak wlasnie to wszystko ogarnąć
13 kwi 23:56
13 kwi 23:59
asdf: i wyznacznik poszczególnego tabbufora chce liczyc w osobnej funkcji − w funkcji, w ktorej
licze zwykly wyznacznik macierzy.
14 kwi 00:04
Trivial:
Ogólny zarys sposobu rozwiązania problemu:
http://pastebin.com/e3MPcTj7
Wystarczy że pod mainem dopiszesz brakujące funkcje (zadeklarowane u góry).
14 kwi 13:26
asdf: dzieki bardzo
14 kwi 20:41
asdf: tylko jeszcze mnie zastanawia − po co dałeś eps?, a nie wystarczy 0?
14 kwi 23:35
Trivial:
Porównywanie double'i przy użyciu operatora == nie zawsze daje 'oczekiwane' rezultaty. Metoda z
fabs(x) < ε jest dużo bezpieczniejsza.
15 kwi 01:20
Mateusz:
Tak jak pisze
Trivial musisz o tym pamietac zdziwisz sie jaki będzie wynik działania np
tego programu:
int main()
{
double a = 0.1;
cout << ((a * 10 == 1) ? "Jest OK

" : "Nie jest OK

");
cout << endl << endl;
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
Na tego typu pułapki trzeba szczególnie uwazac
15 kwi 10:01
asdf: 
Juz mi sie przypomnialo

Np. liczba w floacie 0.2 nie jest dokladnie liczbą 0.2
15 kwi 10:40
asdf: mialbys ewentualnie pozniej chwile? bo nie wiem jak sie pobiera **wskaznik, dla tablicy
jednowymiarowej wszystko elegancko mi śmiga, dla dwuwymiarowej − nie chce
15 kwi 17:30
Mateusz:
Tzn jak stworzyc tablice dynamiczną dwuwymiarową?
15 kwi 18:05
Mateusz:
Jesli tak to opis jak to zrobic zamiesciłem kiedys tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/151260.html
W praktyce wyglądałoby to mniej wiecej tak na przykładzie: tab[w][k] w−wiersze k−kolumny
int ** tab; //tab jest wskaźnikiem do wskaźnika na zmienne typu int
tab = new int * w[];
for(i=0;i<w; i++)
tab[i]= new int[k];
przy czym jak widac najpierw jest tworzona jednowymiarowa tablica wskaźnikow a dopiero potem
powstają tablice na które te wskaźniki beda wskazywały wiec trzeba pamietac o zwolnieniu
pamieci w opdowiedniej kolejnosci czyli najpierw tablice przechowujące liczby a nastepnie
tablice wskaźnikow.
Nie wiem czy o to chodziło jesli nie to trudno bedzie dla potomnych
15 kwi 18:14
asdf: Już sobie poradziłem, jak głupi robiłem takie coś:
int ** tab = (int **) malloc(n*sizeof(int n*))
for(int i=0;i<n;i++){
*tab= (int *)malloc(n*sizeof(int n));
}
zamiast po prostu
tab[i]

Ale nawet dobrze, że się trafiają takie błędy

W końcu najlepiej sie uczyc na błędach,
siedzialem nad tym, nie sprawdzalem nigdzie na necie rozwiązania, tylko probowalem to wziąć na
logike − i wyszło

Nawet o dziwo − zrozumialem
15 kwi 18:35
asdf: oczywiście bardzo dziękuje za pomoc
15 kwi 18:39
asdf: program wygląda tak:
int main()
int main()
{
int const n=2;
double **tablica=(double **)malloc(n*sizeof(double *));
for(int i=0;i<n;i++){
tablica[i]=(double *)malloc(n*sizeof(double));
}
double det;
det=[C[wyznacznik(tablica, n)

]
if(det!=0){
printf("det=%f", det);
}
return 0;
}
wyznacznik − funkcja licząca wyznacznik, jak chcesz moge Ci to udostępnić, ale musialbym
mailem − z nauczycielem mamy "niepisaną umowe − nie mozna umieszczac rozwiązań zadan domowych
w internecie

"
Ok.. ale nie o to mi chodzi

, jezeli chce usunąć tą pamięć, to na koncu maina robie takie
cos?
for(int i=0;i<n;i++){
free(tablica[i])
}
free(tablica)
15 kwi 18:43
asdf: aha..już Trivial wyżej o tym wspomniał, nie było pytania
15 kwi 18:43
Mateusz:
Spoko
15 kwi 18:50
asdf: Miałby ktoś z Was chwilę? Bo zrobiłem wszystko tak jak trzeba, tylko chyba przepełnia mi się
pamięć i nie chce dalej liczyć

(Włączę join.me − 10 minut max)
15 kwi 21:56
asdf: ?
15 kwi 22:23
asdf: mogę któremuś z Was podesłać mój kod na maila? Żeby znaleźć błędy − a raczej go naprawić, bo
nie wiem jak to zrobić... Jest dużo komentarzy więc szybko można się połapać
16 kwi 01:25
asdf: .
16 kwi 17:00