programowanie
Kamil: Jak komuś się nudzi to może mi wyjaśnić z programowania jak działa wskaźnik na wskaźnik np.
int **wsk;
29 cze 14:07
Mateusz:
Po prostu jest to deklaracja wskażnika
do wskażnika na zmienną typu int
29 cze 14:25
Kamil: WOW

serio

?
29 cze 14:45
tn: a czym jest sam wskaźnik?
int *p ?
więc czym różni się zywkłe
int p
od int *p ?
29 cze 16:23
Cieśla: A JAK BYS zdefiniowal taka tablice za pomoca wskaznikow int tab[2][3] ?
29 cze 16:37
___std_call___: A co tu definiować?
Wskaźnik zawiera adres obiektu w pamięci (np. typ* p = &obiekt
typ

Wskaźnik z adresem również znajduje się w pamięci i ma swój adres. Stąd można ten adres zapisać
w wskaźniku do typu... typu wskaźnikowego.
To trochę jakbyś miał skrzynkę z adresem jakiegoś budynku (nazwijmy ją p). Ta skrzynka to
wskaźnik. Możesz mieć jednak drugą skrzynkę (px) w której przechowujesz adres skrzynki p − to
jest wskaźnik na wskaźnik.
Teraz wyłuskanie wartość z adresu ze skrzynki p (czyli *p) przenosi Cię do adresu budyku ze
skrzynki p. A wyłuskanie adresu z px zwraca adres skrzynki p, ale dopiero podwójne wyłuskanie
(**px) pozwala dostać się do budynku ze skrzynki p.
int dom = 0;
int* p = &dom;
int** px = &p;
*px <=> adres−wsk−p−w−pamięci.
**px <=> *(adres−p−w−pamieci) <=> *(sadres−dom)
29 cze 17:28
Cieśla: dynamicznie tablice 3 elementowa zrobietak
int *t = new int[3];
a tablice int t[2][3] jakbym dynamicznie stworzyl ?
29 cze 17:41
Mateusz:

No tak nie ma co tu ironizowac i cudowac jak wiesz co to jest wskażnik to nietrudno sobie to
wydedukować zresztą std ci wyjasnił
Cieśla Podpowiedz− stworzyć tablicę tablic, co
oznacza, że w naszej intepretacji dwuwymiarowa tablica dynamiczna będzie jednowymiarową tablicą
dynamiczną, przechowującą wskaźniki do tablic dynamicznych jednowymiarowych, w których
umieszczone zostaną dane. przykład na rysunku powyzej jak to by wyglądało−graficzna
interpretacja dynamicznej tablicy dwuwymiarowej
29 cze 21:44