logarytmy
wyjadacz: Pomoże ktoś z logarytmami? z góry dziękuje.
Oblicz:
a) 3log9 25+ log3 4
b) 2log5 √5 + log 5 4√625 − log5 125
c) 3log5 + log8 − log 0,1
11 kwi 10:15
aniabb:
a) 20
b) 1+1−3 = −1
c) log(125*8/0,1) = log(104) = 4
11 kwi 10:25
wyjadacz: jak pisałem wgl tego nie rozumiem więc nie wiem skąd wzięły się te wyniki w podpunkcie a i b
dało by radę rozpisać to ? Bo próbuję i nie daję rady do tego dojść .
11 kwi 10:44
11 kwi 10:50
aniabb: b) wzór 4 i 3 i działania na potęgach
11 kwi 10:51
wyjadacz: jeszcze jedno ja właśnie liczyłem 3log
9 25 = log
9 25
3 i nie umiem dojść do tego jak tam 1/2
się przed wzięło
11 kwi 11:03
aniabb: 3log
925 ≠ 3
log925
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log925 =wzór ostatni = |
| = |
| = wzór4 = |
| = |
| | log259 | | log2532 | | 2log253 | |
| | 1 | 1 | | 1 | |
|
|
| = wzór ostatni = |
| log325 |
| | 2 | log253 | | 2 | |
11 kwi 11:09
aniabb: albo po prostu pamietaj że
logpak = k*logpa
logpk a = 1/k logpa
11 kwi 11:11
wyjadacz: Czyli z tą 3 przed log nic nie robimy tak ? Ładnie wszystko wyjaśnione dziękuję
11 kwi 11:16