zad
PROSZE_O_POMOC: Na 100 mężczyzn w wieku 40 do 60 lat 18 ma nadciśnienie tętnicze, zaś na
200 kobiet w tym samym wieku 11 ma nadciśnienie tętnicze. Z grupy o jednakowej liczbie
kobiet i mężczyzn wylosowano osobę, która ma nadciśnienie.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to kobieta?
nie wiem czemu, ale nie wychodzi mi
11 kwi 08:34
11 kwi 08:45
aniabb: *P(B)=11/47 literówka tam jest
11 kwi 08:46
11 kwi 08:47
PROSZE_O_POMOC: hmm no znam prawdopodobieństwo warunkowe, ale jak to opisać, żeby dobrze zrozumieć?:(
11 kwi 09:19
aniabb: jednakowe ilości ..powiedzmy 200 m i 200 k tj 400 osób
P(M/N) pr−wo że mężczyzna pod warunkiem że ma nadciśnienie
wzór na warunkowe:
M∩N : że mężczyzna i nadciśnienie to 2*18=36
P(M∩N) =36 / 400
N : że nadciśnienie to 18*2+11=47
P(N) =47 / 400
analogicznie b)
11 kwi 09:26
PROSZE_O_POMOC: serdecznie Ci dziękuję.
11 kwi 09:33