Ciąg geometryczny
Kuba5093: Balon A wzniósł się w pierwszej minucie lotu na wysokość 36 m. W każdej następnej minucie
wznosił się dwa razy wolniej niż w minucie poprzedniej. Balon B wzniósł się w pierwszej w
pierwszej minucie na wysokość 27 metrów, a w każdej następnej minucie wznosił się o 1/3
wolniej niż w minucie poprzedniej. Który z balonów znajdował się wyżej po sześciu minutach
wznoszenia?
Balon a
a1 = 36, q= 12
Sn = 70.875 − tyle mi wyszło
http://www.wolframalpha.com/input/?i=36+*+%5B%281-+%281%2F2%29%5E6%29%2F%281+-+1%2F2%29%5D
Balon b
a1 = 27, q= 13
Sn ≈ 40.4 − tyle mi wyszło
http://www.wolframalpha.com/input/?i=27+*+%5B%281-+%281%2F3%29%5E6%29%2F%281+-+1%2F3%29%5D
Czyli balon a był wyżej − w wynikach w książce jest że balon b więc ?