jak to rozwiazac
nerson 48: y=6x−6(kreska ulamkowa)x−3
10 kwi 21:10
Kostek: a jakie jest polecenie
10 kwi 21:13
Ajtek:
Co masz z tym zrobić

Znaleźć asymptoty, miejsce zerowe, narysować
10 kwi 21:14
nerson 48: Ajtek dokladnie co napisales !

(przepraszam ze od razu nie napisalem )
10 kwi 21:15
Ajtek:
I w czym problem
10 kwi 21:16
10 kwi 21:17
nerson 48: jak to rozwiazac bo nie wiem dokladnie o co w tym chodzi
10 kwi 21:19
Ajtek:
Asymptota pionowa: x−3=0 ⇒x=..
Miejsce zerowe: 6x−6=0 ⇒x=...
Przekształcenie funkcji do narysowania:
| | 6x−6 | | 6(x−3)−6+18 | | 6(x−3) | | 12 | | 12 | |
y= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +6 |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 12 | |
Rysujesz wykres funkcji y= |
| i przesuwasz o wektor [3;6] |
| | x | |
10 kwi 21:24
nerson 48: skad sie bierze te 18 ?
10 kwi 21:31
Ajtek:
Zauważ że w liczniku podstawiłem w miejsce x mianownik:
6x−6=6(x−3)−6 teraz jak to wymnoże to otrzymam 6x
−18−6=6x−24 a to nie jest równe
wyjściowej wartości, czyli 6x−6. Zatem muszę dodać
18 aby nie zmienić wartości w liczniku

.
10 kwi 21:36
nerson 48: jest na stronie jakis link zeby to pocwiczyc ?
10 kwi 21:42
Ajtek:
Tutaj coś jest
1693. Dwa są podobne do Twojego. Pod
>> masz rozwiązania.
10 kwi 21:46
nerson 48: nadal nie rozumiem

, 6x−18−6 = 6x −24 do tego ograniam
jezeli +18 no to wyjdzie 6x+12 a nie 6x−6
10 kwi 22:26
Ajtek:
−24+18=
10 kwi 22:27
nerson 48: oki
10 kwi 22:28
Ajtek:
| | 12 | |
Asymptota pozioma to 6. Wynika to z tego końcowy wynik y= |
| +6 |
| | x−3 | |
10 kwi 22:29
nerson 48: a jak pozioma wyliczyc bo pionowa umiem z rownania wyznaczyc?
10 kwi 22:55
Ajtek:
Patrz mój post z godz: 22:29.
Musisz przekształcić równanie do takiej postaci i wtedy liczba poza ułamkiem to asymptota
pozioma.
10 kwi 22:58
nerson 48: rozumiem , wielkie dzieki za cierpliwosci
10 kwi 23:04
Ajtek:
Matematyka wymaga cierpliwości. Powodzenia

.
10 kwi 23:07