ciag geometryczny ;D pomocy;P
;D: Wyznacz wskazane wilekosci w ciagu geometrycznym
A) q i Sn , jesli a1=2, n= 7, an=1458
10 kwi 20:52
10 kwi 20:53
;D: wzory to ja mam , ale nie wiem jak to zrobic

10 kwi 20:56
Kostek: podstawić

powyznaczać brakujące wielkości
10 kwi 20:57
;D: to czy moglbys mi pomoc
10 kwi 21:04
Kostek: tak ale najpierw pokaż jak to próbujesz zrobić
10 kwi 21:06
;D: no to podstawic moze do tego wzoru an=a1*qn−1
10 kwi 21:09
;D: aby obliczyc q?
10 kwi 21:10
Kostek: żeby obliczyć q potrzebujesz mieć a2
10 kwi 21:10
;D: to wiec trzeba skozystac z tego wzoru a
n+1=a
n*q tak
10 kwi 21:14
;D: skorzystac
10 kwi 21:14
Kostek: z tego pierwszego też wyznaczysz q nie przeczytałem postu wyżej
10 kwi 21:15
;D: aha spoko . A ktorrym sposobem bd łatwiej ?
10 kwi 21:17
skowronek1991: Wiesz już, że siódmy wyraz ciągu wynosi 1458, teraz musisz znaleźć takie q, które umożliwia
osiągnąć taki wynik
Można policzyć w pamięci

q wyniesie 3, bo...
a
2 = a
1 *q = 2*3 =6
a
3 = 18
a
4 = 54
a
5 = 162
a
6 = 486
a
7 = 1458
a jak już masz to, to sumę powinieneś obliczyć bez problemu

wiem, że trochę zagmatwane, ale zawsze tak dziwnie liczyłam zadania

nauczycielka nigdy nie
wierzyła, że wszystkie ciągi liczę w pamięci... minęły 4 lata od skończenia liceum, a sposób
dalej się nie zmienił
10 kwi 21:18
;D: dzieki wielki , bo ja tego wgl nie ogarniam

troche to za bardzo skaplikowane
10 kwi 21:25
;D: a czy w tym wzorze na sume za n musze podstawic 2?
10 kwi 21:30
;D: a nie juz wiem tam musi byc 7
10 kwi 21:32