wykres funkcji sinus
gimigis: Mam podać przybliżoną wartość funkcji,korzystając z poniższych informacji:
sin 11 stopni ≈ 0,1908
sin 57 stopni ≈ 0,8387
sin 26 stopni ≈ 0,4384
sin 88 st. ≈ 0,9994
sin 69 st. ≈ 0,9336
a) sin 111 st.
b)sin 92 st.
c)sin (−57 st.)
d)sin (−371 st.)
e)sin 471 st.
f) sin 808 st.
g)sin 514 st.
h)sin(−812 st.)
bardzo proszę o jakieś wskazówki i rozwiązanie pierwszych 3 przykładów, żebym załapała o co
chodzi
9 wrz 13:57
tim: Skorzystaj z wzorów redukcyjnych:
431
a) sin (180 − α) = α
sin (180 − 69) = sin 111 = sin 69
b) Jak a).
c) sin (−α) = −sin α
d) sin (360k + α = sinα k (dowolna liczba całkowita)
Itd.
9 wrz 18:06
gimigis: wiesz co ja za bardzo tego nie rozumiem...i nie miałam czego takiego jak w tym przykładzie c
9 wrz 18:14
tim: Zajrzyj na tę stronę co ci podałem. To są PODSTAWOWE wzory redukcyjne. One rozwiążą całe
zadnaie.
9 wrz 18:19
gimigis: jak możesz to zrób jeszcze d
9 wrz 18:22
tim: d)
sin(360 * k + a) = sin a
sin(360 * 1 + 11) = sin 371 = sin 11
sin (−371) = −sin 371 = −sin 11
9 wrz 18:25
gimigis: nie wychodzi mi e i h...pomożesz jeszcze
9 wrz 18:42
gimigis: a czy w g mogę zrobić
sin(180*3+26)
9 wrz 19:01
tim: Nie wiem do czego ci to
9 wrz 19:36
gimigis: to jak
9 wrz 19:43
tim: H) 812 = 900 − 88
E) 471 = 540 − 69
9 wrz 19:51
gimigis: a mogę zapytać jeszcze o jedno zadanie

mam rozwiązać równanie i podać rozwiązania należące do przedziału <−4π;4π>
a. sinx = 1
9 wrz 19:59
agata: wystarczy spojzec na wykres sinusa.
dla jakiego argumentu sinus ma wartosc 1?
z tego co pamietam to dla 90 st czyli π/2 co 2kπ w obydwie strony okresowo. spójrz na wykres i
wypisz zgodnie do ustalonego przedzialu.
b) analogicznie
10 wrz 00:18