prosta prostopadla
xaaros: wyznacz prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt P(2,−1) do prostej 4x−y = pierwiastek z 12
10 kwi 14:34
aniabb:
y= −1/4(x−2)−1 = −1/4 x −1/2 =
10 kwi 14:38
Kaja: y=4x−√12
y=−14x+b
−1=−12+b
b=−0,5
y=−0,25x−0,5
10 kwi 14:38
10 kwi 14:38
Kinga: 4x−y=
√2
y=4x−
√2
wspolczynnik a=4
aby szukana prosta y
2=a
1x+b była prostopadła musi być spełniony warunek a*a
1=−1
| | 1 | |
czyli prosta ma postać y2=− |
| x+b |
| | 4 | |
skoro ma przechodzic przez punkt P(2,−1) , podstawiamy wspolrzedne do wzoru funkcji i wyliczamy
współczynnik b
| | 1 | |
Wyliczasz b podstawiasz do wzoru Y2=− |
| x+b i zadanie rozwiązane |
| | 4 | |
10 kwi 14:40
pigor: ..., szukasz prostej w postaci np
x+4y=C takiej, że 2−4=C ⇒ C=−2 , więc
x+4y=−2 −szukana prosta,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
, czyli
x+4y+2=0 − ta prosta w postaci ogólnej, lub 4y=−x−2 ⇔
⇔
y=−14x−12 − w "brzydkiej" postaci kierunkowej . ...
10 kwi 14:42
Kinga: *
√12 a nie
√2 ale to i tak nie zmieni rozwiązania
10 kwi 14:42
xaaros: a postac rownolegla tego jakby wygladala ?
10 kwi 14:55
Kaja: y=4x+b P(2,−1)
−1=4*2+b
−1=8+b
b=−9
y=4x−9
10 kwi 14:56