matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
....:
Znajdź równanie okręgu symetrycznego do okręgu x
2
+y
2
+4x−2y−11=0 względem punktu S=(1,2). Znajdź równania osi symetrii figury złożonej z danego okręgu i jego obrazu.
10 kwi 01:25
Ktoś:
10 kwi 02:08
aniabb:
dany okrąg (x+2)
2
+(y−1)
2
=16 czarny sposób zwijania tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1471.html
S jest środkiem odcinka OO
1
więc
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
szukany okrąg (x−4)
2
+(y−3)
2
=16 czerwony oś symetrii y= −3(x−1)+2 = −3x+5 (fioletowa) bo prostopadła do prostej OS
10 kwi 08:31