Kto pomoże? To pilne
Marysia:
1. Podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego, jeżeli a
4 = −6 i a
10 = 12
| | x+y | | 2x+2y | |
2. Wykonaj wskazane działanie: |
| : |
| |
| | 2x | | x | |
| | n | |
3. Czy ciąg an = |
| jest geometryczny? |
| | n−1 | |
4. Wyznacz a
1 ciągu arytmetycznego mając dane a
7 = 5 i r = 2
| | x+y | | 3x | |
5. Wykonaj wskazane działanie: |
| * |
| |
| | 2x | | x+y | |
9 kwi 11:02
9 kwi 11:04
vitek1980:
1. a
10 = a
4+6r
12 = −6+6r
r = 3, a
1 = a
4−3r = −6−9=−15
a
n = a
1+(n−1)r = −15+3(n−1) = 3n−18
| | 1 | |
2. odwróć drugi ułamek i wyłącz 2 przed nawias i poskracaj. ma wyjść |
| |
| | 4 | |
| | n+1 | | n+1 | | n−1 | |
3. Nie. policz an+1 = |
| , następnie q = |
| * |
| = ... ≠const |
| | n | | n | | n | |
4. a
1 = a
7−6r = 5−12 = −7
| | 3 | |
5. Poskracaj. Wynik = |
| |
| | 2 | |
9 kwi 11:07
Marysia:
1.
a4 = −6
a10 = 12
a1 + r = −6 / (−1)
a1 + 6r = 12
−a1 − r = 6
a1 + 6r = 12
5r = 18 / 5
r = 3,6
a1 + 3,6 = −6
a1 = −9,6
Czy to zadanie pierwsze jest dobrze? I czy coś jeszcze ewentualnie trzeba dopisać?
9 kwi 11:09
Marysia: a to pierwsze miałam źle... A w tym 3 jak dokładnie mam zrobić? Resztę sobie poradzę
9 kwi 11:11
kika: a4=a1+3r
a10=a1+9r
____________
9 kwi 11:12
vitek1980: w ciągu geom. q jest ilorazem dwóch kolejnych wyrazów
podziel oba ułamki
| | n2−1 | |
powinno wyjść |
| i to jest wyrażenie zawierające zmienną "n" (nie skróci się) |
| | n2 | |
a w ciągu geom. q ma być stałą
9 kwi 11:14
Marysia: A ciąg nie wyjdzie geometryczny?
9 kwi 11:23
vitek1980: dokładnie
9 kwi 11:24
Marysia: No mi wyszedł taki wynik jak podałeś. Po tym co mam jeszcze zrobić? Jak podzieliłam?
9 kwi 11:28
Marysia: wyciągnąć dwa przed nawias to jak będzie to dokładnie wyglądać?
9 kwi 11:34
Marysia: nie wiem dokładnie jak to zapisać?
9 kwi 11:34
Marysia: a powiesz mi dlaczego jeszcze ciąg nie wyjdzie geometryczny?
9 kwi 11:39
Krzysiek: Zadanie nr2. Patrz i sie ucz .
| x+y | | 2x+2y | |
| : |
| −−−−−−−− zalozenie x nie rowna sie 0 i takze x+y nie rowna sie 0 |
| 2x | | x | |
| x+y | | x | |
| * |
| teraz x+y lczniku skroci sie z x+y w mianowniku , takze x z |
| 2x | | 2(x+y) | |
| | 1 | |
licznika z x em z mianownika i zostanie z tego |
| |
| | 4 | |
zadanie nr 5
| x+y | | 3x | |
| * |
| zalozenie x+y nie rowwna sie 0 i takze 2x nie rowna sie 0 to x nie |
| 2x | | x+y | |
rowna sie 0
teraz dalej x+y z licznika skroc z x+y z mianownika bo to jest to samo − a poza tym mozesz
tak zrobib bo masz mnozenie teraz rowniez skroc x ktory stoi przy 3x w liczniku z x
em
| | 3 | |
ktory stoi przy 2x z mianownika i po skroceniu otrzymasz |
| =1,5 |
| | 2 | |
9 kwi 11:57
Krzysiek: Zadanie nr3 Vitek Ci tam bardzo dokladnie objasnil. dlaczego
9 kwi 11:59
Marysia: aaa no jo, nie zauważyłam. A powiesz mi co tam trzeba jeszcze dopisać jak ja już podzieliłam i
wyszedł mi wynik taki jak mi podał?
9 kwi 12:01
Marysia: Zadanie piąte zrobiłam i wyszło mi dobrze, więc z tym nie miałam problemu, ale dzięki za
wyjaśnienie, na przyszłość się przyda
9 kwi 12:03