Pomocy
Marysia:
1. Wyznacz a1 ciągu arytmetycznego mając dane a4 = 3 i r = 4
8 kwi 17:31
Marysia:
2. Podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego, jeżeli a
4 = −6 i a
10 = 12
| | x+y | | 2x+2y | |
3. Wykonaj wskazane działanie: |
| : |
| = |
| | 2x | | x | |
8 kwi 17:35
Kostek:
1.
a1+(4−1)*4=3
a1+12=3
a1=3−12
a1=−9
2.
a1+3r=−6
a1+9r=12 dokończ robiąc układ
3 Najpierw dziedzina
a potem obracasz drugi ułamek i skracasz co się da
8 kwi 17:38
Marysia: jak dziedzina?
8 kwi 17:41
Kostek: Nie wiesz co to dziedzina
8 kwi 17:43
Marysia: jak ja mam to dokończyć? Jaki układ?
8 kwi 17:44
Marysia: nie mogę się połapać
8 kwi 17:45
Kostek: układ równań− 3 klasa gimnazjum tam już były układy równań

dokończyć za Ciebie ?
8 kwi 17:47
Marysia: Jakbyś mógł byłabym wdzięczna.

Nie umiem tych zadań dokończyć
8 kwi 17:47
Kostek: https://matematykaszkolna.pl/forum/197354.html śledzę Twoje posty i w każdym liczysz na gotowca, weź się w końcu do roboty wiemy,że
Marysia to ta sama osoba co Pioterek więc nie zmieniaj nicku co chwile

Powodzenia w liczeniu
8 kwi 17:51
Marysia:
Mam jeszcze takie zadania:
| | n | |
1. Czy ciąg an = |
| jest geometryczny? Odpowiedź uzasadnij. |
| | n−1 | |
2. Wyznacz a
1 ciągu arytmetycznego mając dane a
7 = 5 i r = 2
| | x+y | | 3x | |
3. Wykonaj wskazane działanie: |
| * |
| |
| | 2x | | x+y | |
Byłabym bardzo wdzięczna
8 kwi 17:53
Marysia: nie policzę tego. Dzięki.....
8 kwi 17:54
Kostek: Tak każdy może powiedzieć a zazwyczaj tak mówią lenie
8 kwi 17:58
Marysia: w tym akurat nie masz racji...
8 kwi 19:56
Kostek: Tylko nie widziałem żebyś jeszcze tu zadanie chociaż jedno zrobiła... zawsze czekasz na gotowca
i tyle w tym temacie
8 kwi 20:12