PROSZĘ O POMOC :)
Jagoda: Wykaż, że zachodzi równość (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
8 kwi 23:29
pigor: ... , no pomnóż sobie kolejno (a+b)(a+b)(a+b)=
8 kwi 23:33
Jagoda: no właśnie mnożę sobie i mi tak nie wychodzi
8 kwi 23:35
krystek: To może tak (a+b)2(a+b)= i wyjdzie
8 kwi 23:38
Jagoda: Tylko w zadaniu jest "wykaż" i nie wiem co mam napisać, bo samo równianie nie wystarczy ...
8 kwi 23:39
krystek: L=..............
P=....
i czy L=P ?
8 kwi 23:41
pigor: hmm, ...no to np. tak:
(a+b)(a+b)(a+b)= (a2+ab+ba+b2)(a+b)= (a2+2ab+b2)(a+b)= a3+a2b+2a2b+2ab2+b2a+b3= ...
8 kwi 23:42
Jagoda: Dzięki, mam nadzieję, że to wystarczy
8 kwi 23:43
Eta:
L= (a+b)3= (a+b)2(a+b) = (a2+2ab+b2)(a+b)= a3+a2b+2a2b+2ab2+ab2+b3=
= a3+3a2b+3ab2+b3=P
L=P
8 kwi 23:43
Jagoda: DZIĘKI
8 kwi 23:43
Eta:
Echh z Wami
8 kwi 23:44
Jagoda: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZAANGAŻOWANYM
8 kwi 23:45
8 kwi 23:54
9 kwi 05:46
ICSP: ale mi chodzi o kropki po prawej stronie
Najpierw są trzy a później już tylko dwie
9 kwi 13:14