dla jakich wartości x liczby tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
szewczenko: dla jakich wartości x liczby 2x2−5,x−2,4x−x3+4 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
8 kwi 22:52
8 kwi 22:55
szewczenko: kiedy r jest stała. Trzeba a1+a3/2 = a2
Ale nie wychodzi mi liczenie
8 kwi 22:57
krystek: zapisz sprawdzę
8 kwi 22:59
szewczenko: 2x2+1+4x−x32 = x−2
2x2+1+4x−x3(x−2)2(x−2)−2(x−2)2(x−2)=0
2x2+1+4x−2x3+2x32(x−2)−2x−42
2x2+1+4x−2x+42(x−2)
2x2+5−2x2(x−2)
8 kwi 23:07
krystek: pomnóz przez 2
2x2−5+4x−x3+4=2x−4
−x3+2x2+2x+3=0
8 kwi 23:14
Eta:
Omg

co Ty tu na cudowałeś?
z def.ciągu
2(x−2)= 2x
2−5+4x−x
2+4
2x−4−2x
2−4x+x
3+1=0
x
3−2x
2−2x−3=0
W(3) = 27−18−6−3=0 ⇒ x=3 jest pierwiastkiem tego wielomianu
(x
3−2x
2−2x−3) : (x−3)= x
2+x+1
(x−3)(x
2+x+1)=0 Δ <0
x=3
8 kwi 23:18
krystek: Eta 
oddaję

. Ja nie pokonam lenia ,aby liczyć.
8 kwi 23:23
szewczenko: Ale tym moim sposobem też można tylko mi coś nie wyszło.
8 kwi 23:29
Eta:
8 kwi 23:34
krystek: Przeanalizuj co napisałeś i sam odpowiedz sobie na zadane pytanie!
8 kwi 23:36