zbadaj czy liczby tworzą ciąg arytmetyczny
szewczenko: zbadaj czy liczby √2+√3,−1,√3−√2 tworzą ciąg arytmetyczny
−1−√2+√3=√3−√2−(−)1
−1√2+√3−√3+√2−1=−1−1=−2
Czyli liczby nie tworzą ciągu arytmetycznego.
Dobrze to zrobiłem ? Chodzi mi o to aby zrobić tym sposobem ten przykład.
Jeśli źle to co jest źle.
8 kwi 20:10
szewczenko: Odświeżam
8 kwi 21:08
krystek: Zapisz poprawnie
−1−(√2+√3)=((√3−√2)−(−1)
8 kwi 21:15
szewczenko: Byś mógł zrobić dalej bo mi coś wyszło nie tak:
p−{2}−√3=p−{3}+√2
8 kwi 21:26
szewczenko: −√2−√3=−√3+√2
8 kwi 21:28
krystek: odp :nie tworzą c arytm poniważ : 0=2√2
lub −2=2√3
8 kwi 21:32
szewczenko: mógłbyś napisać jak to obliczyłeś, dzięki.
8 kwi 21:35
krystek: 2a2=a1+a3 z własności ciągu stąd
2*(−1)=..
8 kwi 21:36
szewczenko: To nie obliczyłeś tego tym moim sposobem ? Bo mi zależało żeby wyliczyć:
−1−(√2+√3)=((√3−√2)−(−1)
8 kwi 21:38
krystek: 21:15 też masz
8 kwi 21:39
szewczenko: tak mam ale jak obliczyć te równanie ? Bo nie mogę dojść jak potem te − i + pozamieniać
8 kwi 21:40
krystek: To nie jest równanie!
−1−√2−√3=√3−√2+1
−2=2√3
8 kwi 21:44
szewczenko: dobra dzięki wielkie
8 kwi 21:49
Asia: a1= √2+√3
a2= −1
a3= √3−√2
2a2 = a1 + a3
2(−1) = √2+ √3 + √3 −√2
−2 = 2 √3
L≠P
Te liczby nie tworzą ciągu arytmetycznego, bo nie spełniają założenia 2a2 =a1 +a3
8 kwi 21:53