POMOCY
Misia: Prosze o Pomoc w rozwiazaniu
| | −3 | |
f(x)= |
| (x−1)+5 , x należy 1/2;2 |
| | 4 | |
7 kwi 21:27
kylo1303: A co trzeba policzyć?
7 kwi 21:28
misia: oblicz najmniejsza i najwiekszawartosc funkcji f
7 kwi 21:34
kylo1303: A jaki etap nauki?
Jeśli liceum i niżej, to wystarczy zauważyć, że funkcja jest liniowa i malejąca. Także z każdym
kolejnym argumentem f maleje → w początku przedziału będzie wart. najwyższa a na końcu
najniższa
7 kwi 21:43
Krzysiek: | | 3 | | 1 | |
Misiu −Pysiu. Ma byc tak jak napislas czy tak − |
| (x−1)2 +5 w przedziale < |
| ,2> |
| | 4 | | 2 | |
jesli to drugie to tu masz jak to rozwiazac
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
Jesli tak jak napisalas to
| | 1 | |
Teraz wylicz f(x) dla x= |
| a takze f(x) dla x=2 i porownaj . Wyciagnij tez wniosek . |
| | 2 | |
Zobacz ze tutaj a<0 .
Pewnie bede naiwny jesli poprosze Cie abys policzyla najwieksza i najmniejsza wartosc w tym
| | 3 | | 3 | |
przedziale dla f(x) = |
| x+5 |
| tu masz a>0 i porownala przy jakich xach wartosc |
| | 4 | | 4 | |
funkcji maleje dla 1 funkcji a takze dla akich x
ow (mniejszych czy wiekszych wartosc
| | 3 | | 3 | |
funkcji f(x) = |
| x+5 |
| wartosc funkcji maleje |
| | 4 | | 4 | |
7 kwi 21:57