matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
bangzi:
Czy mógłby mi to pomóc ktoś rozwiązać. Bo mi wychodzi bardzo dziwny wynik
3sin
2
60`− tg
2
30`
cos45`−2
7 kwi 18:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy znasz tabelkę:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
to skorzystaj z tej wiedzy
7 kwi 18:05
Janek191:
3 sin
2
60
o
− tg
2
30
o
=
cos 45
o
− 2
√
3
√
3
3 (
)
2
− (
)
2
2
3
=
=
√
2
− 2
2
9
1
−
4
3
=
=
√
2
− 2
2
27 − 4
12
=
=
√
2
− 4
2
23
2
=
*
=
12
√
2
− 4
23
√
2
+ 4
=
*
=
6
(
√
2
− 4)*(
√
2
+ 4)
23
√
2
+ 4
23
=
*
= −
*(
√
2
+ 4)
6
2 − 16
84
7 kwi 18:23